Na dijalogu mladih sa zamenicom gradonačelnice Niša Dušicom Davidović govorilo je više od 30 mladih studenata i učenika srednjih škola kao i udruženja mladih. Oni su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju i istakli da je vršnjačko nasilje jedan od problema kome bi trebalo da se najviše posveti pažnja.

Smatraju da bi trebalo da se veća pažnja posveti prevenciji nasilja i da je važan rad vršnjačkih edukatora u školama.

Govorilo je više od 30 mladih studenata i učenika srednjiih škola

Studentkinja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu Lidija Tasić predstavila je zamenici gradonačelnice rezultate istraživanja o bezbednosti mladih u javnom prostoru, koje su ona i mladi članovi tima Okulara u sklopu projekta “Problem, promena, akcija” sproveli u Nišu.

“Mi smo napravili jednu anketu u toku decembra koja se odnosila na stavove i mišljenja mladih ljudi o bezbednosti. Mladi nemaju visoko poverenje u institucije odnosno tela koja su zadužena za bezbednost. Više od polovine ispitanika smatra da prostor mladim ljudima sa invaliditetom nije prilagođen, da nema zvučnih semafora, staza za slepe i da institucije  nisu prilagođene njima”, kazala je Tasić.

Mladi žele da se čuje njihov glas

Ona je istakla da je Niš prepoznat kao grad dobre prakse kada je u pitanju saradnja sa mladima.

“Drago nam je što je Grad izrazio dobru volju i izašao nam u susret da danas u ime mladih damo predloge kako možemo da zajedno napravimo bezbednije i inkluzivnije društvo za život mladih u našem gradu”, rekla je Tasić.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kazala je da Grad Niš uvek spreman na komunikaciju i da čuje problem na koje mladi ukazuju.

“Smatram da je dijalog od izuzetnog značaja, jer smo danas mogli da čujemo nešto što kao grad nismo mogli da pretpostavimo da se događa. I ne samo da ćemo se potruditi, nego ćemo sigurno naći načina da rešimo ono na šta su nam danas mladi ukazali, kada je u pitanju njihova nebezbednost na pojedinim lokacijama u gradu. Izrazili su želju i za boljom komunikacijom sa policijskom upravom, na šta, takođe, može odmah da se utiče”, kaže Davidović.

Dijalog mladih sa donosiocima odluka od velikog značaja

Ona je dodala da je sa mladima dogovorila da se organizuje tribina na kojoj će učestvovati svi donosioci odluka iz institucija na koje su mladi ukazali i da se na taj način napravi bolja saradnja između mladih i institucija.

“Ako glas mladih ne čujete, nemojte razmišljati o boljoj budućnosti i za grad i za državu. Mladi su budućnost i našeg grada i naše zemlje, tako da Grad Niš otvara svoja vrata svim mladima iz cele zemlje i poziva ih da zajedno budemo primer svima kako se razgovara i komunicira, kako bi i drugi gradovi i opštine bili partneri mladima u jednom iskrenom i kvalitetnom razgovoru”, rekla je Davidović.

Mladi iz Ćićevca i Niša zajedno rešavaju probleme

Predsednica Udruženja Okular Aleksandra Milutinović istakla je da okviru projekta “Mladi i mediji za demokratski razvoj” podržanog od strane Švedske  zagovaraju za bolje društvo mladih u gradu Nišu i opštini Ćićevac.

“Cilj nam je da unapredimo kvalitet života mladih i da odgovorimo na sve njihove potrebe i probleme sa kojima se oni suočavaju u gradu Nišu i Ćićevcu odakle dolazi naše Udruženje”, kazala je Milutinović.

Mladi su ukazali i na problem sa osvetljenjem pojedinih ulica u Nišu, predložili da se veća pažnja posveti i bezbednosti mladih u javnom saobraćaju kao i da se više govori o nasilju na interentu te da se edukuju mladi kako da prijave tu vrstu nasilja i kome da se obrate.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.