Kocke za supu od organskih ostatata hrane, biopesticidi od ljutih papričica, jestivi plasteline i mnogi drugi proizvodi samo su neki od izuma koji su srednjoškolci iz Niša i okoline prikazali na nedavno održanom Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Prema odluci žirija, dalji plasman izborili su predstavnici zaječarske Gimnazije, Ugostiteljsko-turističke škole iz  Niša i učenici Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš”.

Iako još u srednjoškolskim klupama, učenici 24 škole iz Niša i regiona pokazali su pravi preduzetnički duh. Žiriju svakako nije bilo lako da odluči ko će svoje ideje plasirati dalje, gde će imati priliku da odmere snage sa vršnjacima iz drugih krajeva zemlje, već u maju na nacionalnom takmičenju u Beogradu.

Učenici Pravno – poslovne škole u Nišu godinama unazad ističu se po zanimljivim inovacijama, a ove godine predstavili su jestivi plastelin.

“Naš prozvod je namejen mališanima uzrasta već od treće godine. Dobar je za razvijanje fine motorike, odnosno pravljenje sitnih i preciznih pokreta rukom uz zadržavanje kordinacije između oka i prstiju. Smatramo da je to jako bitno, pogotovo za decu sa autizmom“, kaže Petra Cvetković, uz učeničke kompanije “Play it”.

Foto: M.M.K.

Ovaj plastelin je napravljen od zdravih namirnica poput meda ili heljdinog mleka, tako da nema straha ako ga deca tokom igre i stavi u usta, kakav je slučaj sa običim plastelinom.

Pažnju posetilica, žirija i publike privukli su i članovi kompanije “NiFood” koji su napravili kocke za supu od komada celog povrća i organskih ostataka bundeve i šargarepe, tropa. Oni su trećeplasirana ekipa na ovom takmičenju.

Prema odluci žirija, najviše glasova dobila je Učenička kompanija “ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom prvog ekološki čistog i organskog sredstva za zaštitu biljaka na domaćem tržištu.

Drugo mesto pripalo je kompaniji “BioFarm”,  koju čine učenici Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu. Oni se bave proizvodnjom prihrane za domaće i divlje životinje na prirodnoj bazi, sa velikom koncentracijom lekovitog bilja radi poboljšanja zdravlja i ishrane ovih životinja.

Foto: M.M.K.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd, ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istanbulu.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement, koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Evropska komisija je ovaj program označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Direktor organizacije “Dostignuća mladih u Srbiji” Darko Radičanin, podseća koliko su učeničke kompanije važne,  jer srednjoškolci imaju priliku da u praksi primene stečeno znanje, što ih kasnije osnažuje za tržište rada.

Foto: M.M.K.

“Sve ono što naučili u obrazovnom sistemu mogu da primene u okviru učeničke kompanije. Primenjujući i grešeći na primeni tih znanja mogu da nauče te takozvane meke veštine koje im sutra poslodavac traži, koje im traži društvo u kome treba da posluju. Oni su i sada u dobi kada to razumeju, ali je važno da im damo priliku da to i urade“,naglasio je Radičanin.

Takmičenje  u Nišu je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.