Istanbul Lale

Jedinstveni Međunarodni festival lala razlog je zbog koga su brojni turisti izabrali Istanbul kao najatraktivniju destinaciju ovog proleća.

Uskršnji praznici u pravoslavlju uglavnom se provode u porodičnom ambijentu kod kuće. Usled brzog tempa života savremenog doba, mnogima praznik predstavlja redak momenat okupljanja i provođenja vremena sa familijom.

Negovanjem verskih običaja i tradicije u radosti i miru oplemenjuje se duh, rađa snaga, hrabrost i nada za predstojeću godinu.

Istanbul Lale
Foto: Marika Živković- Međunarodni festival lala

Neki pak odlučuju da retko dobijene neradne dane iskoriste kako bi negde bar na vikend otputovali, te se tako u magnovenju osvežili, promenivši sredinu, bivajući pripremljeni za naredni period.

Kada Istanbul procveta

Međunarodni festival lala (Istanbul Lale Festival) održava se tradicionalno od 2006. godine. Zavisno od vremenskih prilika, počinje sa prvim cvetanjem lala i traje celog aprila.

Njime se obeležava “Era lala“ (Lale Devri)- zlatno doba Otomanske imperije u 18. veku, kada su sultani bili pod uticajem Evrope, pa ukrašavali i negovali vrtove, te uživali u lalama.

Međunarodni festival lala fascinira turiste sa svih strana sveta, zbog živopisnih prizora u gradu na Bosforu, koji zbog ovog veličanstvenog cveća u proleće dodatno oživi i zasija.

Čak preko 30 miliona zasađenih različitih vrsta i boja lala prekrivaju parkove, trgove, žardinjere, bašte i sokake Istanbula, a uzgajaju se u gradu Konji za prilike ovog festivala.

Uredno zasađene po unapred osmišljenoj šemi, predivne lale čine svojevrsne šarene tepihe, koji svojom slikovitošću i mirisom oduzimaju dah.

Na trgu Sultanahmet prostire se ogromni čarobni ćilim od 564. 000 cvetova lala, na prostoru između Aja Sofije i Plave džamije.

Autor: Marika Živković- park Gulhan

Lale ne potiču iz Holandije

Iako mnogi misle da lale potiču iz Holandije, čiji su zaštitni znak, one zapravo vode poreklo iz azijskih stepa, gde su cvetale kao divlje. Donete su iz Irana i prvi put komercijalno uzgajane u Osmanskom carstvu, posle čega se šire u Evropu, a naročito Holandiju.

Lale su znak izobilja i bogatstva i veoma su značajne u orijentalnoj kulturi i tradiciji. Nalaze se kao motiv na mnogim umetninama, keramici, tepisima, oružju, tkanini…

Tokom Festivala lala u Istanbulu u velikim parkovima grada, kao što su Emirgan, Gulhan i Goztepe, odigrava se bogat kulturno-umetnički program, gde se motiv lale koristi u izrazu. Mnogi koncerti, izložbe, radionice, pa čak i sportski turnir, deo su programa ovog autentičnog prolećnog festivala koji bar jednom u životu vredi videti.

Autor: Marika Živković- Međunarodni festival lala, park Gulhan