Deda Mile

Da za humanost nije potrebno mnogo pokazao nam je Milan Cvetković (66) iz sela Trupale. On već dve godine popravlja stari nameštaj koji poklanja, renovira stare i dotrajale kuće i čini sve što može da pomogne svima kojima je pomoć neophodna. Deda Mile, kako ga zovu oni koji ga poznaju, počeo je da se bavi humanitarnim radom nakon što je njegova supruga pretrpela teške posledice zbog ujeda zmije.

“Pošto je moju suprugu 2006. godine ujela zmija i nakon toga je bila godinama nepokretna, imala je dva šloga, oslepela je, meni se javila potreba da doniram siromašnima. Tako sam ja, za zadnje dve godine renovirao  deset kuća, maltene u celosti. Bio sam donator, davao sam novac, skupljao sam novac za nepokretnu decu i starije ljude”, kazao je ovaj humanitarac.

deda Mile
Foto: M.K.

On dodaje da zna kako je teško probijati se kroz život, jer je i sam kao dete doživeo veliku tragediju. Sa svoje tri godine ostao je bez majke.

Deda Mile je završio građevinsku školu, a stolarski zanat naučio je u Domu za decu bez roditeljskog staranja.

“To me povuklo da budem human, jer mnoga deca žive bez roditelja kako sam ja živeo. Molim ljude dobre volje da se meni jave, da mi daju stari nameštaj da odradim i da drugome poklonim. Ja repariram nameštaj, poklanjam, svima pomažem i ne naplaćujem nikome. Zlo bi bilo da se to naplati”, rekao je deda Mile.

Kauč, regali, fotelje, prozori, vrata- sve to on popravlja i reparira za kratko vreme, te vrlo brzo pronalazi ljude koji nikako drugačije ne bi mogli da dođu do tih stvari. Jedan kauč, kako kaže, može da popravi za par sati.

Autor: M.K.

“Radim poljoprivredu, pomažem komšijama, humanosti radi. Ja sam radio u inostranstvu, u Izraelu. Kome su potrebne male popravke repariram i prosleđujem ljudima. Ljudi su zahvalni na tome. Radim dosta poljoprivredu, još jedan plac i još jednu baštu, trudim se. Do pretprošle godine po 30 ari paprike sam sadio sam.

Juče sam išao u selo Pukovac i tamo sam donirao nameštaj. Imam jednu kuću u selu Kosmovac za koju sada pripremam materijal. Nameštaj imam za Belu Palanku, za jednu devojčicu koja ima bolesnog brata. Nadam se da ću ih uskoro posetiti da im to dam”, rekao je deda Mile.

On će nastaviti da se bavi humanitarnim radom dok god mu zdravlje to dozvoljava, a poziva sve ljude dobre volje da doniraju stari nameštaj koji on može da popravi i dostavi onima kojima je neophodan.

Autor: M.K.

Pročitajte i Besplatan obrok za trudnice u restoranu gimnazijalke iz Niša.