Praznik rada

Prvi maj, odnosno Međunarodni praznik rada, praznik je kojim pripadnici radničkog pokreta iskazuju sećanje na dostignuća radničkog pokreta i žrtvama radničkog pokreta kako bi se izborili za veća radna prava. U ovoj 2022. godine, Međunardoni praznik se pada u nedelju.

U Republici Srbiji Praznik rada je državni praznik koji se  praznuje 1. i 2. maja. Kako ovaj državni praznik u 2022. godini pada u nedelju i ponedeljak, to se, saglasno navedenom zakonu, ne radi i prvi naredni neradni dan koji pada u utorak 3. maja 2022. godine.   

Industrijska revolucija u XIX veku obeležila je iskorišćavanje radnika od strane vlasnika i poslodavaca. To se ogledalo u malim nadnicama, dnevnik radom od 12 do 18 sati, iskorišćavanjem dečije radne snage. Ovakva situacija dovela je ljudski život na ivici egzistencije i formiranja radničkih pokreta, a kao posledica toga dolazilo je do niza štrajkova u kojim su se zahtevali dostojni uslovi rada i života.

Radnički pokret je najveći zamah imao u SAD. Vrhunac radničkog pokreta u SAD –u desio se 04. maja 1886. godine kada je na trgu Hejmarket u Čikagu izašla masa od oko 40 000 pripadnika ovog pokreta i svoje zahteve simbolično prikazala u obliku tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na demonstrante poslala policiju, te je tom prilikom izbio sukob, kada je nepoznata osoba bacilla dinamit na policiju, pri čemu je nekoliko policijaca i radnika ubijeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud, od kojih su neki od njih osuđeni na smrt, a neki na dugogodišnju robiju. Ovaj događaj u istoriji poznat je kao nemir na Hejmarketu ili masakar na Hejmarketu. U znak sećanja na ovaj događaj 1889. godine na Prvom kongresu Druge internacionale 1. maj izabran je za Međunarodni dan radnika.  

Ovaj praznik prvi put je u našoj zemlji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protesnim skupovima u Beogradu.

U Republici Srbiji obeležavanje Prvog maja veže se za gozbu i slavlje u prirodi, a manje za istorijsko sećanje na dostignuća radničkog pokreta, demonstracije i borbu za prava radnika.

Pročitajte i Ovakoj su se u Leskovac nekad farbala jajca.