Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš nedavno je urađena i druga srodnička transplatacija bubrega u poslednjih mesec dana. Majka Blagica (61 godina) donirala je bubreg ćerki Marini (37 godina).

Transplantacija je urađena istovremeno u dve operacione sale. U jednoj je urološka ekipa izvadila bubreg od donora, a u drugoj kardio-vaskularna ekipa radi njegovo presađivanje kod primaoca.

Bubrežna funkcija je, kažu lekari, potpuno oporavljena, tako da su sada dobro i majka i ćerka.
“Počela sam da ustajem, funkcionišem dobro, sve je u najboljem redu”, rekla je pacijentkinja Marina. Ona je godinu dana imala problem sa bubregom i bila je na peritalnoj dijalizi.

Donirala bubreg ćerki
Foto: M.K.

Majka je najsrećnija jer je, kako kaže, imala još jednu šansu da podari život svom detetu. 

“Kad je ona rekla mama ja bih radila transplataciju, ali gde da nađem bubreg, odgovorila sam joj:”Pa sine, imaš mene”. Poklonila sam joj ga od srca i to je to. Samo da njoj bude dobro”, kaže Blagica.

Da obe budu dobro, na klinikama se u UKC NIš pobrinulo ukupno 30-40 ljudi, uključujući nefrologe, hirurge, anesteziologe, radiologe, a tu su i  transfuziolozi, kardiolozi, instrumentarke, perfuzeri, anestetičari, sestre u intenzivnoj nezi, pomoćno osoblje, higijeničari.. 

Foto: M.K.

Upravo ova činjenica pokazuje koliko je to složena procedura.

” Zahvaljujem se celoj ekipi na izvanredno urađenom poslu i posvećenosti koju su pokazali. Po ko zna koji put čine me ponosnim sto sam njihov kapiten”, kaže direktor ove ustanove Dragan Milić.

Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više neće trebati dijaliza, ali, ističu lekari, ne sme se zaboraviti činjenica da u Srbiji ima još par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje.

 Zato molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima. Naša će klinika inicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca. UKC Niš je spreman za taj sledeći korak – uveren je Milić.

Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila kardiohirurgija lekari ove ustanove moći će da rade ne samo transplantacije, već će biti u prilici da rade i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju.

” Siguran sam da će nas uprava UKC Niš podržati i u ovoj nameri. Podršku očekujemo i od ministarstva zdravlja jer ovo mora da bude državni projekat. Grad Niš i jug Srbije to zaslužuju. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje”, završio je Milić.

Pročitajte i Prvi put u Nišu urađena operacija skraćivanja želuca usled gojaznosti (FOTO/VIDEO).