Klinički centar

Na jugu Srbije je uz pomoć stručnjaka iz Beograda po prvi put urađena procedura skraćenja želuca kod gojaznih pacijenata. U Kliničkom centru u Nišu istakli su da postoji veliko interesovanje pacijenata za ovu proceduru.

Rukovodilac centra za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu, Bojan Jovanović, kazao je da je ovo veliki dan za Niš i da je znanje koje su dobili od kolega iz Beograda samo početak jedne uspešne saradnje.

“Imamo puno onih koji su se prijavili za ovu proceduru, tako da ćemo se potruditi da u predstojećem periodu svi oni koji žele da dobiju adekvatan hirurški odgovor, kada je u pitanju gojaznost, to i dobiju”, rekao je Jovanović.

Kako je dodao, priprema za operaciju je vrlo “kompleksna” i traje mesec dana, a sam postoperativni tok je “delikatan”, ali i da laparoskopska metoda omugućava da pacijenti brže “stanu na noge”.

“Prva pacijentkinja je operisana jutros i probudila sa osmehom, dobro je, očekujemo da za par dana bude kući”, otkriva Jovanović.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije i ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta i hirurgije gojaznosti, Miloš Bjelović, tvrdi da je hirurgija jedina opcija pacijentima koji imaju indeks mase preko 35 ili 40.

“Hirurgija je najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti i to teške gojaznosti. Gojaznost može da se leči dijetetskim procedurama, ali znamo kakav je efekat toga. Lekovi takođe imaju ograničeni efekat na lečenje gojaznosti. Na raspolaganju su nam neke endoskopske procedure, među njima gastrični balon i sl. procedure. Efekat je slab, a i izdata su upozorenja da nije najbezbedniji način. Pacijentima koji imaju indeks mase preko 35 ili 40 na raspolaganju je jedna jedina opcija, a to je hirurgija“, istakao je Bjelović.

Kako je dodao, 80-ih godina prošlog veka otkriveno je da manje od pet odsto pacijenata, sa indeksom telesne mase preko 40, može da spusti i zadrži telesnu masu na odgovarajućem nivou, što je dovelo do sve većeg značaja hirurgije u rešavanju ovog problema.

Više informacija na sledećem linku:http://www.kcnis.rs/.

„Operacija traje u zavisnosti od toga kako se radi tehnički, ali i mnogi drugi faktori utiču na trajanje. Hirurzima je najmanje važno koliko traje operacija, bitno je da je pacijent dobro i da bude zadovoljan. Rizik za život je kod jednog na hiljadu pacijenata dakle 0,1 odsto“, navodi Bjelović.

Hirurg Dragan Gunić rekao je da je cilj njihovog dolaska iz Beograda da se u Nišu osposobi tim koji će samostalno obavljati ove intervencije, što će mnogo značiti građanima juga Srbije.

„Svaka operacija sa sobom nosi rizike, ali mi imamo dugogodišnje iskustvo i ne smatramo ovu operaciju teškom, naša iskustva su pozitivna“, potvrđuje Gunić.

Direktor UKC Niš, Zoran Perišić, rekao je da je velika čast imati priliku da učiš od najboljih.

„Ono što sam obećao je ovo što se sada dešava u UKC u Nišu da, usvajajući nove metode, pružamo što kvalitetniju uslugu našim pacijentima“, govori Perišić.

On je dodao da će broj pacijenata zavisiti od zainteresovanosti građana da ovom metodom reše problem gojaznosti.

Na operaciju čeka i Bijana Petrović iz Kruševca, koja je dugo pokušavala da smrša, što joj nije uspevalo.

“Dugo sam pokušavala sa dijetama i to nije davalo nikakvog efekta. Odlučila sam se za ovu operaciju i očekujem da će mi biti bolje. Imam tremu, ali se nadam najboljem”, opisuje Biljana Petrović.