Leskovac je je jedan od retkih gradova u svetu koji je poznat po petorečju (slivu pet reka), ali je i mnogo poznatiji po specifičnom roštilju čiji je recept dugo čuvana tajna svih leskovčana.

Najbolji roštilj koji možete probati pronaćićete u ovom gradu bilo da posetite neku od kafana ili kupite pljeskavicu u lepinji, ukusom leskovačkog roštilja niko nije bio razočaran. Na svojevrsnom festivalu roštilja koji se organizuje avgusta meseca u Leskovcu glavna leskovačka ulica postaje carstvo za sve gurmane.

„Prema broju posetilaca spada u sam vrh turističkih priredbi u Srbiji. Za sedam dana trajanja ovu manifestaciju poseti preko 450.000 gostiju. Roštiljijada je autentični, najveći i najposećeniji festival roštilja i mesa u ovom delu Evrope”, navodi se na sajtu grada Leskovca.

Jedna od najvećih atrakcija leskovačke „Roštiljijade“ je i pravljenje pljeskavice za Ginisa, koja se priprema pred svim posetiocima.

foto: Turistička organizacija Leskovca

Smatra se da je je područije, gde je današnji Leskovac, naseljeno još za vreme Rimskog carstva, ime je grad dobio po šumama leske odnosno lešnika.

„Po legendi se smatra da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leska (lešnik). Po njoj je i naselje dobilo ime Leskovac i to pre više od 600 godina, ali je u vreme turske vladavine nadenuto u Hisar od istoimene turske reči koja znači tvrđava“, navodi se na sajtu.

Leskovac je poznat i po tome da se u ovom kraju gaji najbolja paprike te se i ajvar kao omiljena zimnica mnogih visoko kotira ako dolazi iz Leskovca.

Svaka kuća u Leskovačkom kraju ima neki svoj poseban recept za pripremu ajvara, ali jedno je zajedničko svima, svi koriste papriku koja je rasla na tom tlu. Ako ste u Leskovcu probajte i ovaj specijalitet. Glavna ulica u Leskovcu nije zatvorena za saobraćaj, ali poseduje široke trotoare tako da možete uživati u šetnji gradom, u samom centru se nalazi i park. Brdo Hisar je arheološki lokalitet i park prirode i odličan je izbor za malo dužu rekreaciju.

Leskovac je grad na odličnoj poziciji i pristupačan je kako za kraću tako i za dužu posetu. U Leskovcu postoji i Akva park koji je otvoren nedavno.

Akva park Leskovac
Foto: Akva park Atina

Akva park u Leskovcu se prostire na 15.000 kvadratnih metara, možete se spustati na toboganima dužine više 400 metara i opremljen je sa 1.500 ležaljki.