Kladovo je malo mesto na krajnjem istoku Srbije u blizini granice sa Rumunijom. Kladovo ima samo osam hiljada stanovnika, a godišnje čak osamdeset hiljada turista poseti prelepu obalu Dunava i brojne prirodne atrakcije koje nudi okolina Kladova.

Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Đerdapske klisure, jedna od preporuka je da se svakako provozate brodom kroz klisuru. Na tom putu moćićete da vidite Mali i Veliki kazan, Trojanovu tablu.

“Nacionalni park Đerdap, najveći nacionalni park u Srbiji. Deo nacionalnog parka nalazi se i na teritoriji opštine Kladovo. Nacionalni park pruža izuzetne mogućnosti za razvoj različitih vrsta turizma u prirodi (biciklistički, planinarski, posmatranje ptica itd.), kao i za lovni i ribolovni turizam”, navodi se na sajtu Turističke organizacije Kladovo.

Kladovo
Foto: Turistička organizacija Kladovo

Nacionalni park Đerdap pruža brojne mogućnosti turistima, staze za planinarenje su markirane, postoje odlične biciklističke staze kao i mogućnost za lov uz poštovanje svih pravila za očuvanje Nacionalnog parka. U obilazak možete poći sami ili sa vodičem. Jedna od atrakcija jeste i ribolov pa je za sve zaljubljenike u ovaj sport Kladovo i okolina savršeno mesto za odmor.

Više informacija potražite na sledećem linku: https://tookladovo.rs/.

Kako se navodi na sajtu Turističke organizacije jedna od značajnih atrakcija Kladova je takozvani Kazan.

“Posle Donjomilanovačke kotline, Dunav ulazi u 19 kilometara dugačak Kazan. Tu se nalazi i mesto na kome je Dunav najuži (140m) i najdublji (90m). Pre izgradnje hidroelektrane „Đerdap“ u dubokim virovima Kazana mrestile su se morune i jesetre koje su tu dolazile iz Crnog mora. U Kazanu su gromade i masivi Veliki i Mali Štrbac, s liticama od 800 metara, koje se vertikalno spuštaju u reku. Kamene litice menjaju boju prema suncu i dobu dana, pružajući izuzetan doživljaj. Sa stene Ploče, iznad Kazana, pruža se najlepši pogled na Đerdap. Na izlazu iz Malog kazana nalazi se Hajdučka vodenica”, kažu u Turističkoj organizaciji Kladovo.

Kladovo
Foto: Turistička organizacija Kladovo

Postoje jasni putokazi na Miroču koji vode do vidikovca odakle se pruža pogled ka Kazanu.

Planina Miroč

Planina Miroč je veoma bogata pećinama i uvalama, ali većina ovih objekata nije dovoljno istražena. Planina Miroč pruža prelep pogled na Dunav i postoje nekoliko vidikovca koje možete da posetite , a koji pružaju prelep pogled na Dunav i klisuru. Put do vidikovca je označen.

Jedna od glavnih atrakcija Blederijski vodopad, nalazi se u blizini sela Reka, na oko 15km od Kladova.

“Reka Blederija izvire na 190 metara nadmorske visine, i teče na jugoistok. Voda, koja se vertikalno, sa visine od oko 7 m, posle prelivanja preko bigrene prečage, obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, veliki vir ili malo jezero, tirkizno je zelene boje. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan mali, koji tokom leta, kada reka smanjuje svoj kapacitet vode, nestaje ali ga uvek ima s proleća, kada je reka bogata vodom i do više stotina metara u sekundi. Iznad vodopada, na oko 2km rastojanja sa desne strane,nalaze se izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17ºc”, kažu u Turističkoj organizaciji Kladova.

Kladovo
Foto: Turistička organizacija Kladovo

Kladovo je najbolje posetiti preko leta, jer je većina manifestacija koje se organizuju tokom letnjih meseci, a i pun turistički potencijal Kladovo ispunjava tokom leta. Ako želite aktivan odmor, Kladovo pruža brojne mogućnosti za to.

Pročitajte i Lepota i misterija Mokranjskih stena.