foto: Turistička organizacija Vranje

Jedan od gradova na jugu Srbije koji odiše posebnim duhom, toplinom južnjačkog mentaliteta, karakterističnom kulturom i bogatom istorijom je Vranje. Ukoliko vas put odvede do Vranja, posetite Beli most, koji krije  tragičnu ljubavnu priču dvoje mladih. Danas zaljubljeni parovi zahvataju vodu ispod mosta kojom prskaju svoju odeću da bi tako zaštitili svoju ljubav.

Kako se navodi na portalu Turističke organizacije grada Vranja, legenda kaže da se lepa Ajša koja je bila  je kći bogatog i moćnog Selim-bega. zaljubila u zvuk Stojanovih dvojnica, koje je slušala dok je pastir Stojan prolazio vodeći ovce kraj njene kuće. Zatim se zaljubila i u njegov stas i poželela da sa njim ode u planine. Ravnodušan nije ostao ni Stojan. Počeli su tajno da se sastaju u šipražju Vranjske reke. Po čaršiji su krenule priče o zabranjenoj ljubavi. Glas o ašikovanju mlade Turkinje i srpskog mladića došao je do ušiju moćnog Turčina.

“Jednog dana, Selim-beg pođe za svojom kćeri… U ruci je imao pušku. Našao ih je pored reke i uperio je pušku prema mladiću, ali je metak pogodio njegovu kćer, koja je telom zaklonila mladića. Drugi je kuršum pogodio svoj cilj. Poslednja želja mlade Turkinje bila je da se na tom mestu, od novca za njenu udaju, sagradi most”, navode na portalu.

Otac je ispoštovao amanet svoje jedinice. 1844. godine, podigao je most koji nazivaju Beli most. Na samom mostu postoje dve table: na turskom i arapskom jeziku.

Foto: Turistička organizacija Vranje

Sam nastanak naseobine gde je današnje Vranje, seže dalje u prošlost, predpostavlja se da je taj prostor prvi put naseljen u VI i VII veku u vreme Rimljana, Vizantije ili Slovena.

Više informacija možete anći na sledećem linku:https://turistickavranje.rs/.

“Prvi pisani trag o Vranju, još u XI veku, ostavila je Ana Komnina. Ona u knjizi „Aleksijada“ kaže da je raški župan Vukan, 1093. godine, u svom osvajačkom pohodu, stigao u Vranje i osvojio ga, ali se ipak povukao pred Vizantijom. U sastav srpske države, Vranje konačno ulazi 1207. godine, kada ga je osvojio Stefan Prvovenčani”, navodi se na portalu Turističke organizacije Vranje.

Vranje je često bilo na meti brojnim osvajačima. Nakon Osmanlija, pod čijom je vladavinom Vranje bilo 422 godine, bilo je česta meta bugarske vojske, a za vreme Drugog svetskog rata i nemačke vojske. Oslobođeno je 7. septembra 1944. godine.

Pročitajte i Leskovački kuvar Momčilo ulazi u istoriju kuvaće leskovačke specijalitete za NASU.