Ladovica Pivski festival

U petak i subotu, 22. i 23. jula, 2022. godine, održaće se 15. Pivski festival u Ladovici, najavili su predstavnici Udruženja Stara škola Ladovica.

Prve večeri nastupiće Voks populi, Bombarder i Cepeni ćunci, a druge Kamene kare, Drink or daj, Hidrogen i, posle 10 godina, ponovo Ortodoks keltsi, ulaznice će biti 300 dinara prve i 500 dinara druge festivalske večeri. Program kreće u 21 sat i trajaće do jedan sat posle ponoći.

Ladovica Pivski festival
Foto: Pivski festival Ladovica

Rođen iz bunta “nižih” slojeva društva prema licemerstvu eksploatatorske “elite” pank je decidno, lapidarno maljem svojih ubojitih rifova, rafalom svojih bubnjeva, razarao kulise sistema vrednosti zasnovanog na laži i suptilnom robovlasničkom ustrojstvu i nudio svetu anarhiju, sistem u kome ničeg sem slobode i nema, ipak talas koji ga je podigao, vrlo brzo razbio se o stene sistema protiv koga je ustao, te je pank ili pognute glave ušao u kapitalističku mašinu iz koje je izašlo mnogo popularnih bendova, sa malo ili nimalo prava da se nazivaju pankerima ili ostao dosledan sebi te na leđima entuzijasta nastavio svoju borbu skriven u senkama od svevidećeg oka vladara sveta.  

Ladovica Pivski festival
Foto: Pivski festival Ladovica

Takvo jedno mesto, u kome se dobri stari pank utaborio da prikupi energiju za buduće bitke, oprobavajući jednom godišnje oštricu svoga mača na lokalnom bojnom polju, sanjajući o velikom sukobu sa establišmentom, je Ladovica. U ovom selu, na jugu Srbije, u opštini Vlasotince, koje ne bi trebalo da se razlikuje od hiljada sličnih, sa par ulica, po kojima se vuku ljudi istrošeni godinama mučnog rada, sa jedinom utehom u vidu boce piva pred prodavnicom, rodila se, niotkuda, energija koja ne pristaje na kompromise životarenja, koja se odupire naletima kiča i letargije koja je spremna da stane na crtu patetičnom arlaukanju što dopire iz “napumpanih” usana, ružičastih, silikonskih heroina našeg doba i kaže: “Ovde nećete proći!”

Nastao kao podrška lokalnom fudbalskom klubu FK “Progres” (otuda i naziv “Pivski”) ovaj festival je od skromnih početaka 2006. uspeo da opstane i biva sve jači i zreliji. Podržan i od strane lokalne samouprave, mada ne onoliko koliko bi zaista bilo potrebno, “Pivski” održavaju entuzijasti, verna publika i veliki duh panka koji lebdi nad njime.

U međuvremenu, ovo selo sa oko sedamsto stanovnika čiji se broj, kao i u gotovo svim seoskim sredinama smanjuje, raste u broju bendova u kojima starije i novije generacije pankera stvaraju muziku svoga života.

Dođite u Ladovicu, jer ovde PANK NIJE MRTAV!

Pročitajte i Magnifico druge večeri festivala nastupa na Nišvilu.