Trg vojvode Mišića u Mionici sinoć je bio “poprište” muzike iz svih krajeva Srbije, pa su posetioci manifestacije “Mišićevi dani” mogli da čuju tradicionalne zvuke sa juga, zapada i severa zemlje, kao i sa Kosova.

U izvođenju crnogorske muzičarke Danice Crnogorčević i njenog benda, čuli su se Kosovski božuri, Veseli se srpski rode, i mnoge druge etno pesme. Ovaj koncert obeležio je prvo veče tradicionalnih “Mišićevih dana” koji se ove godine održavaju od 18. do 24. jula, po 26. put. Posetioci su sinoć, osim svečanog otvaranja manifestacije u Kulturnom centru Mionice, mogli da posete rodnu kuću slavnog srpskog vojskovođe u Struganiku.

Mišićevi dani
Foto: Vesna Milić Radosavljević

Predsednik Opštine, Boban Janković, ističe da su “Mišićevi dani” najposećeniji kulturan i tradicionalan događaj u Kolubarskom okrugu, i to u Mionici, koja je “dostojni naslednik herojskog podviga Mišića i srpskih vojnika”. On prenosi utiske posetilaca sa otvaranja:

Na svakom koraku, građani mi kažu da su oduševljeni jučerašnjim programom i koncertom. Osmišljen je bogat program, imamo i književne večeri, premijere filmova, predstave, sportske sadržaje i zabavni program. Siguran sam da će svaki dan biti odličan i posećen. U Mionici smo rekonstruisali i centralni park, koji sada čini da Mionica izgleda još lepše i privlačnije za sve goste – rekao je Janković.

Onima koji nisu dosad posećivali “Mišićeve dane” Janković poručuje da što pre dođu u Mionicu, jer ih očekuje zanimljiv, kulturan i sadržajan program za sve uzraste.

Foto: Vesna Milić Radosavljević

“Zaista će iz Mionice poneti impresivne utiske”, poručio je Janković i dodao da veruje da će naredne godine uspeti da realizuju i deo programa u Kući Kolubarske bitke koja se gradi.

Inače, u okviru manifestacije posetioci će drugog dana, odnosno 19. jula od 16. sati moći da prate Turnir petlića u fudbalu na stadionu FK Ribnica, dok se od 19:30 u Kulturnom centru Mionica upriličava monodrama “Lina tvrđa od kamena”.

U 21 sat počinje muzički program na Trgu vojvode Živojina Mišića, te će posetioci slušati muzički miks. U sredu 20. jula u Hali sportova Mionica, od 16 sati počinje turnir u odbojci, dok je u Kulturnom centru od 19:30 planiran Kabare “Najveće ljubavi srpskih velikana”, a u 21h na Trgu koncert Duleta Lušina i No Comment benda.

Foto: Vesna Milić Radosavljević

Četvrtak 21. jul od 18 sati rezervisan je za izložbu Veterana 72. specijalne, dok od 20 sati počinje književno veče na kome posetioce očekuje predstavljanje knjiga Milana Bogojevića “Vojskovođe večnosti” i “Male priče Velikog rada”, dok u 21 sat počinje koncert OK benda. U petak 22. jula od 19 sati kreće Varoško veče ispred Biblioteke “Milovan Glišić”, a od 21 sat nastavlja se na Trgu uz kulturno-umetnički program. U subotu 23. jula od 18 sati zakazana je premijera dečijeg filma “Vuk Bobice”, a od 21 sat na Trgu počinje koncert Dragane Mirković.

Foto: Vesna Milić Radosavljević

Za zatvaranje manifestacije, u nedelju 24. jula, predviđen je maskembal koji počinje od 19:30, od PU “Neven” do Trga, gde u 20 sati počinje dečiji zabavni program.

Pogledajte i deo atmosfere: