Magnifico

Harizmatični slovenački kantautor Robert Pesut Magnifico, koga nazvaju i “neodoljivim šarlatanom iz Slovenije”, nastupiće na Nišvilu druge večeri festivala.

Njegove pesme su mešavina popa, R&B- a, tehna, surf roka, tvista, latinoa, turbofolka i Balkanfanka. Tekstovi, često provokativni, interpretirani su takođe na samo njemu svojstvenoj mešavini slovenačkog, srpskog, italijanskog i “slomljenog engleskog”.

“Veliku popularnost u Srbiji duguje i saradnji sa Draganom Bjelogrlićem, za čije je filmove je radio muziku: “Montevideo bog te video” i “Montevideo, vidimo se”, kao i seriju “Senke nad Balkanom”. Napravio je upečatljivu muziku, koja je nastavila svoj život i nezavisno od malih i velikih ekrana. Njegova pesma “Pukni zoro” iz filmskog serijala “Montevidea” savršen je primer umetničkog dela koji prevazilazi svog autora”, istakli su organizatori Nišvila.

Magnifico
Foto: Marko Delbello

Kako se navodi u saopštenju, osećaj autentičnog, vanvremenskog klasika toliko je duboko odjeknuo u srpskom narodu da su oko njega istog trenutka niknuli brojni mitovi. Veliki procenat stanovništva još uvek veruje  da je “Pukni zoro” zaista tradicionalna ratna pesma nastala u vreme Prvog svetskog rata, pa nije retkost da zbog nje često izbijaju i kafanske tuče, u odbranu ideje da je pesma prvobitno napisana za “Gvozdeni puk”, najodlikovaniju jedinicu u istoriji srpske vojske.

Pesma “Pukni zoro” je u muzičkom serijalu RTS- a proglašena za jednu od 60 najlepših srpskih “narodnih” pesama.

“Moji prijatelji Cigani tapšu me po ramenu, vičući: “Magnifiko, bravo!” Ovo je do sada najunosnija pesma na našem repertoaru. Kad god je sviramo posle ponoći, bakšiš stiže u slapovima”, rekao je Magnifiko o uspehu pesme “Pukni zoro”.

Više inofmacija na sledećem linku http://nisville.com/sr/category/nisville-jazz-festival-sr/nisvillle-2022/.

Prelomni trenutak njegove karijere bio je 2004. godine, kada je Soni Music Entertainment objavio njegov četvrti studijski album “Eksport/import”, sa hitovima “Hir ai kam, Hir ai go” i “Giv Mi Mani”, a njegov peti studijski album “Magnification” objavila je Piranha Musik. Prvi singl sa albuma je “Zum zum”, koji spaja salvu surf gitara sa zvukom čarobnjaka romskog saksofona Ferusa Mustafova.

Pročitajte i Dobitnica nagrade Nišvila za životno delo pevačica Beti Đorđević.