Kustendrof

Od 6. do 10. maja u Drvengradu (Mećavnik) na Mokroj gori u Zlatiborskom okrugu održaće se 15. festival Kustendorf, internacionalni filmski i muzički festival, pod sloganom “Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”.

Festival je trebalo da se održi 22. januara, ali je zbog epidemioloških razloga pomeren sa januara na maj mesec.

U centru festivala jeste stogodišnjica rođenja italijasnkog režisera Pjera Paola Pazolinija, gde će u okviru programa biti prikazani filmovi ovog reditelja, a slogan je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom “Šta su to oblaci”?

U takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Srbije, Danske, Rusije, Švajcarske, Španije, Rumunije, Nemačke, Francuske, Severne Makedonije, Velike Britanije, Slovačke, Poljske, koji predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova i koji se izdvajaju po autorskim vizurama i veštini izrade.

Reditelj i osnovač festivala, Emir Kusturica, najavio je da će tokom festivala biti dodeljena dva drveta života glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu i da će biti prikazano emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake iz 1921. godine. 

Pročitajte i Magnifico druge večeri festivala nastupa na Nišvilu.