Ministarstvo odbrane poziva mladiće i devojke zainteresovane za ulazak u stroj Vojske Srbije i zvanje pilota da se prijave na konkurs za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije. Konkurs je otvoren do 31. marta, pružajući priliku za učešće u letu helikoptera H-145M, jednog od najmodernijih vazduhoplova namenjenog različitim misijama.

“H-145M je dvomotorni helikopter urađen u najsavremenijoj tehnologiji, sa glas-kokpitom i mogućnošću dejstvovanja u svim uslovima, i danju, i noću. Ono što je bolje u odnosu na stare modele je što omogućava veću iskorišćenost međuremontnog perioda i ima mnogo veću pouzdanost”, objašnjava potpukovnik Aleksandar Živković.

Ovi helikopteri, uvedeni u naoružanje od 2019. godine, uskoro će biti nadmašeni novijim modelom D3, pružajući veći kapacitet prevoza tereta i unapređenu pouzdanost.

“Ono što sam malopre napomenuo od prevoženja putnika, od izvršenja zadataka traganja i spašavanja do borbene obuke odnosno upotrebe ovog vazduhoplova u vazduhoplovnoj vatrenoj podršci”, ističe potpukovnik Živković.

Potporučnik Marta Đorđević iz Komande ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane poziva mlade muškarce i devojke da se prijave na konkurs i postanu deo Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

“Pored redovnog školovanja pilota kroz studije na Vojnoj akademiji, treću godinu zaredom Vojska Srbije pruža mogućnost da postanete vojni pilot i putem vojnog-stručnog osposobljavanja, rezervnih oficira roda avijacija”, naglašava Đorđevićeva.

Uslov je da kandidati do kraja 2024. godine ne navrše više od 27 godina života. Uz karijeru u Vojsci Srbije, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije mladim pilotima pružaju i mogućnost stalnog usavršavanja.

Pročitajte i Ugovore o dobrovoljnom služenju vojnog roka potpisalo 40 mladih momaka i devojaka u Nišu.