Foto: Grad Niš

“Filip Moris Operejšens“ svečano je obeležio u prisustvu visokih zvaničnika i premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš. Svečanosti je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Generalni direktor kompanije Jacek Olčak je na svečanosti najavio otvaranje novog pogona u okviru fabrike „Filip Moris“ u Nišu u šta će dodatno biti uloženo još 100 miliona dolara a koji će uposliti preko 200 novih radnika.

Kako se navodi na sajtu Grada Niša, premijerka smatra da je investicija koju „Filip Moris“ planira veoma značajna posebno u ovom trenutku i trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi. Dodala je da duboko veruje da naša zemlja ima kreativne, talentovane ljude, i dobro obrazovane, naročito na polju tehnologije, sa jako dobrim i sve jačim istraživačkim institutima.

Brnabić je poseban akcenat stavila na Niš koji vidi kao jedan od najjačih naučno- tehnoloških centara što je potvrdio i Naučno-tehnološki park u kome trenutno posluju 54 firme sa 600 zaposlenih. Dodala je da je će država uložiti još 20 miliona dinara za proširenje NTP-a i izgradnju nove zgrade u kojoj će biti još 1000 novih radnih mesta za mlade ljude na polju novih tehnologija i inovacija.

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu podsetio je da je kompanija „Filip Moris“ jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Samo od 2020.godine kompanija je uložila pet miliona dolara za podršku malih kompanija i finansiranje 57 projekata.

Pročitajte i U Nišu osnovana Ženska mreža Srbije.