Dubioza kolektiv obeležava dve decenije postojanja i večeras će nastupiti na Nišvilu u okviru svoje aktuelne svetske turneje. Najavili su presek pesama sa prošlog albuma kao i neke pesme sa novog albuma ali moćićete da čujete i pesme nastale pre 15 i 20 godina koje su i danas aktuelne jer odražavaju sliku društva u kome živimo na Balkanu.

Dubioza je bend koji često u svojim pesmama izražava kritiku na negativne pojave u društvu u kome svi živimo na Balkanu kao i na sistem koji negde ima slične karakteristike u svim zemljama koje nas okružuju te se publika lako povezuje sa njima bez obzira odakle dolaze.

“Sve pesme koje su pre 15 -20 godina nastale su i dalje aktuelne i sviraćemo i večeras i onako ljudi će se moći povezati sa njima na nivou, a vidi ovo je nešto što se dešava tu oko nas. Inspiracije na žalost ne nedostaje i mi jedva čekamo kada će nestat”, rekao je Almir Hasanbegović.

Foto: SE Serbia News

Kako je dodao kada posmatrate malo istoriju i genezu moderne muzike sve je manje više krenulo od džeza i ritam bluza.

“Kod nas nema primesa džeza jer ne znamo dobro svirati baš. Mi tri akorda vrtimo pa ako se tu neko pronađe da je to neki džez. Često nas pitaju otkud vi na džez festivalu ali nama je to stvarno super što volimo te barijere pomerat. Mi imamo sreću da Sarajevo ima dobar džez festival koji isto nije ortodoksan i sa programom se najčešće oslanja na novu muziku koja verovatno nekom puritancu džezerskom bi bila malo čudna, ali mi onako godinama pratimo taj program i ja sam kao dizajner imao priliku da radim na tom festivalu pa znam onako kako to izgleda . Jako zanimljive nove muzike ima i nama nije čudno , a na Sarajevskom džez festivalu je bilo i čudnijih bendova od Dubioze”, rekao je on.

Kako su dodali Vedran Mujagić i Almir Hasanbegović njhove pesme najčešće nastaju na putu do koncerta, u bekstejdžu, hotelu, a vrlo retko u studiju.

“Nema nekih pravila po kojima radimo, nekada nastane prvo tekst, drugi put prvo muzika, treći put sve zajedno. Stalno smo na točkovima tako da i pesme nastaju najčešće dok putujemo”, kazali su oni.

Što se tiče fudbala kažu da nisu baš sportski tipovi već više pasionirani gledaoci fubala ali da vole da nose dresove na bini pa ih zato često povezuju sa tim. Za 20 godina postajanja benda prošli su kroz različite promene u muzičkoj industriji ali su uspeli da pronađu svoj put.

“Muzička industrija se na glavu okrenula od prodaje komada plastike do modernih striming servisa tako da smo mi tu evoluirali i gledali kako da sve izignorišemo i nađemo svoj put. Voleli smo kad god smo mogli “prst u oko nekom gurnuti” kada nešto što radi nije ok, ali zanimljivo je bilo gledat promene te dve decenije. Imali smo sreću da uživo pratimo kako se stvari menjaju jer neki bend koji sada počinje ne možeš ti njemu objasniti kako je bilo pre 20 godina”, kazali su.

Na pitanje čiju su ćevapi bolji Niški ili Sarajevski nisu želeli da daju odgovor zbog kako kažu “mira u kući”. Kada bi mogli da izaberu samo jednu pesmu da odsviraju večeras to bi bila numera No escape form Balkan ali je ipak došlo do konflikta dva člana benda te su se nadovezale i pesme Brijuni i Politika je k…..

Pročitajte i Dragomiru Milenkoviću Jogi i Vladeti Kandiću Bata Kandi uručene nagrade Nišvila.