Nagrada Nišvila za životno delo i nagrada za doprinos promociji balkanskog džeza uručene su sinoć u Gradskoj kući u Nišu. Dragomir Milenković Jogi dobio je nagradu za životno delo dok je nagrada za promociju balkanskog džeza uručena Vladeti Kandiću Bata Kandi.

” Hvala svima koji su doveli do toga da moj višedecenijski rad bude priznat, posebno mi je zadovoljstvo što sam godinama živeo ovde i što je Niš kao kulturni prostor mnogo doprineo mom muzičkom stvaralaštvu. Niški kraj je vrlo zvučna zona što se tiče muzike, poseban kulturni prostor veoma bogat i u njemu sam našao inspiraciju u mom radu. Ideja je bila da se stvori balkanski džez, da to uđe kao pravac jer postoje drugi pravci poput latino, orijentalni ili hindu džez i tako dalje”, rekao je Milenković.

Foto: M.K.

Harmonikaš Vladeta Kandić – Bata Kanda kazao je da je harmonika njegova “najveća ljubav”, a da u njegovim venama “teku svi foklori sveta”.

“Ja sam ovde služio vojni rok, prva ljubav mi je bila odavde ali moram da vam kažem harmonika je nešto sveto za mene “, rekao je Bata Kanda.

Direktor festivala Ivan Blagojević podsetio je da sledeće godine Nišvil proslavlja jubilej – trideseti festival, a da se ove godine Nišvil održava pod sloganom “Čekajući nacionalni status”.

“Nadamo se da ćemo sledeće godine najavljivati Nišvil kao festival od nacionalnog značaja”, kazao je Blagojević.

Foto: M.K.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da se gradska vlast zalaže da država prepozna značaj Nišvila za grad ali i za celu državu.

“U vreme Nišvila nema nezadovoljnih , pre svega tu su ljubitelji džez muzike, tu smo mi Nišlije koji inače volimo ne samo Nišvil već sve manifestacije koje se preko leta održavaju u našem gradu , a vidim i da privrednici zadovoljno trljaju ruke i ove godine. Uvek nekako Nišvil ne može da prodje bez problema ali verujem da će država imati sluha i da će sledeće godine biti više para iz Republičkog budžeta za Nišvil”, kazala je Sotirovski.

Dobitnik nagarde za životno delo Dragomir Milenković je samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i stetske muzike. Rođen je 1954. u dalmatinskom gradu Trogiru, Hrvatska. Živeo je i u Prokuplju, a godine tokom kojih je stekao širu afirmaciju i skrenuo pažnju na svoj rad i van granica Srbije – proveo je u Nišu. Pored širokog interesovanja i iskustava u oblasti muzike, tokom nekoliko decenija se veoma posvećeno se bavio džezom, radeći po sistemu Berkli škole iz Bostona, a potom istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džez umetnosti. Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru sastava Hazari, koji je pre trridesetak godina osnovao upravo u Nišu, a čije je prvo izdanjhe objavljeno u izdanju Nišvila, i Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije. Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma, nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, koncertima, sarađivao sa Francuskim Kulturnim Centrom, Iranskim Kulturnim Centrom, Ministarstvom Kulture Srbije, ustanovama kulture Srbije, RTS-om, TV Al Džazirom, i međunarodnim Crvenim krstom.

Pročitajte i DUBIOZA KOLEKTIV na otvaranju Nišvila!