Bogorodičina crkva u KnjaževcuBogorodičina crkva u Knjaževcu

Na samo 15 km od Knjaževca, duž leve obale Trgoviškog Timoka, smestila se jedinstvena dragocenost ovog kraja – Crkva Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici. Ova crkva predstavlja jednu od najvećih misterija srednjovekovne Srbije, sa arhitekturom koja kombinuje elemente romanike, gotike i srednjovekovne gradnje.

Godina izgradnje i dalje je predmet diskusije, dok istoričari, oslanjajući se na materijal, stil gradnje i bogat živopis unutar crkve, pretpostavljaju da potiče iz XIV veka. Ktitor crkve Crkva Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici je despot Mihajlo, iako nije sasvim jasno ko je bio vladar u to vreme. Postojale su različite teorije, od Bugara koji su je smatrali svojom zbog vremena njihove vlasti u tom području, do predstava da je ktitor bio srpski plemić.

Bogorodičina crkva u Knjaževcu
Bogorodičina crkva u Knjaževcu

Ono što ostaje nesporno jeste da srpski Notr Dam i dalje intrigira, ne samo svojom arhitekturom već i neobičnim freskama. Freske, oslikane vizantijski plavom bojom – pravim raritetom, prikazuju likove sa oštećenim licima i očima, što se veruje da potiče iz perioda turske vlasti i nakon Drugog svetskog rata. Veruje se da su ova oštećenja rezultat namernog uništavanja likova svetitelja kako bi se umanjila vrednost fresaka i verske pobožnosti.

Crkva Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici je poznata po svojoj arhitekturi i jedinstvenim freskama koje privlače turiste iz Srbije, Bugarske i drugih zemalja. Kroz arheološka iskopavanja, potvrđeno je postojanje nekropole u blizini crkve, koja datira od 14. do 17. veka. Nalazi poput srebrne dijade sa pozlatom svedoče o bogatstvu ovog perioda, čuvajući se danas u Zavičajnom muzeju u Knjaževcu.

Bogorodičina crkva u Knjaževcu

Bogorodičina crkva u Knjaževcu

Crkva je postala značajna tačka na turističkoj mapi opštine Knjaževac i prošla je kroz proces rekonstrukcije, nakon čega je proglašena za spomenik kulture od posebnog značaja, pod zaštitom države kao dobro od izuzetnog značaja. Stil fresaka, poznat kao stil renesanse Paleologa, čini je biserom Timočke eparhije, ostavljajući nas zaintrigirane ne samo njom samom već i njenom bogatom istorijom.

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.