Plivanje za Časni krst Čair

Student Ekonomskog fakulteta, Ilija Kocić, prvi je stigao do Časnog krsta u Nišu. Devetnaestogodišnji student bavi se plivanjem od svoje četvrte godine. Na takmičenju, koje je organizovano na otvorenom bazenu “Čair” učestvovalo je 20 takmičara. Ove godine je učešće u takmičenju uzela i jedna dama. Organizator je Gradska opština Medijana.

Plivanje Časni krst
Foto: GO Medijana

Kako su istakli iz te opštine, Ilija prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i najmlađi je takmičar Bogojavljenskog plivanja.

„Gradska opština Medijana nastoji da sačuva sve trajne, tradicionalne i duhovne vrednosti kroz ovu manifestaciju“, izjavio je ovom prilikom, predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

On je izrazio, zahvalnost svima, koji su neposredno pomogli da se ova manifestacija realizuje.

“Svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno jedina dama, među takmičarima, Violeta Đorić, pokazali čvrstinu duha, volje, telesne snage i hrabrosti”, rekao je Kocić.

Plivanje za Časni krst
Foto: GO Medijana

Pobednik ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja, darivan je Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom u iznosu od 30.000 dinara. Svi takmičari darivani su zlatnim krstićem.
Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Pobednik
Foto: GO Medijana

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom NAISSUB, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.
Veliko interesovanje plivača, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo našoj pravoslavnoj tradiciji.
Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.
Manifestacija Plivanje za Bogojavljenski krst, održana je bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

Pročitajte i Plivanje za Bogojavljenski krst u Nišu na otvorenom bazenu Čair, među kandidatima i jedna dama.