Meso u tegli

Danas za meso koje se pasterizuje i čuva u tegli nisu mnogi čuli, ali ne tako davno, kada nije bilo drugog načina da se čuva meso ovaj recept je spašavao ljude od gladi. Danas on može da posluži svima koji žele da na brz i jednostavan način spreme ukusne oborke.

Poljoprivredno gazdinstvo, Milice Petrović , oživelo je ponovo ovaj način spremanja mesa. Oni piletini, svinjetini i junetini dodaju začine, po želji kupaca i kuvaju meso u tegli čime se ono i pasterizuje. Meso je nakon toga odmah spremno za upotrebu.

Meso u tegli
Foto; Privatna arhiva

“Nije potrebna dodatna obrada, time se olakšava spremanje ručka. Sa malo makarona i paradajz sosa, ručak je gotov za 15 minuta”, kazala je Petrović.

U njenoj porodici ovaj recept se prenosi sa kolena na koleno. Meso u tegli ima rok trajanja čak tri godine.

“Mi za naše proizvode dajemo rok od 16 meseci, ali neko opšte prihvaćeno vreme je skoro tri godine. Sada je malo drugačiji način života i podrumi su svakako drugačiji, nisu kao oni koje su imali naši preci”, kazala je Petrović.

Meso u tegli
Foto: Privatna arhiva

Ona dodaje, da potražnja za njenim proizvodom polako raste, ali da su ljudi u početku skeptični, kada je ukus u pitanju.

“Uglavnom im je čudno, nepoznato, pitaju me kakvog je ukusa. Bili smo na jednom sajmu i svi su se pitali kakvog je ukusa meso u tegli. Ja sam im ponudila da probaju, nakon toga skoro svi su se vratili da kupe proizvod. Zasita ne može da se objasni, ali ukus je fantastičan i što je isto tako važno olakšava život domaćicama. Za vrlo kratko vreme ručak je gotov”, kazala je Petrović.

Meso u tegli
Foto: Privatna arhiva

Sa svojim proizvodom učestvuju na brojnim sajmovima i festivalima hrane. Osvajali su nagrade za inovacije, orginalnu ideju, ali kako je kazala naša sagovornica, najdraže su joj zadovoljne mušterije koje se stalno vraćaju kod njih i preporučuju njihov proizvod.

Pored “Mesa u tegli”, ovo poljoprivredno gazdinstvo proizvodi, ajvar, džem, slatko i druge proizvode.

Više o njima možete videti na sledećem linku: https://www.facebook.com/mesoutegli.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj.