uspon na rtanj

Impozantna planina Rtanj, na istoku Srbije, kako kaže jedna pesma: „Svojim vrhom prkosi“, a mističnom lepotom neprekidno privlači ljubitelje prirodnih bogatstava.

Svake godine Božićni uspon na Rtanj predstavlja pravi izazov za planinare koji, osvajajući vrh Šiljak od 1565 metara, uživaju u zimskoj idili i snegu, uglavnom na temperaturi ispod nule.

Planovi za Božićni uspon 8. januara kreću još od decembra meseca. Tada se planinarski klubovi iz cele Srbije oglašavaju sa jasnim uputima za pripremu. Program sadrži izabranu maršrutu prilaska vrhu kao i detaljan plan, a najbitnija je zimska sportska oprema i stabilno zdravstveno stanje.

Planina Rtanj
Foto: Marika Živković- Pogled na Rtanj

Izlaganje hladnoći jača imunitet

Poslednje dve nedelje društvene mreže preplavljene su slikama planinara sa Rtnja koji pišu o svojim doživljajima pri usponu, razmenjuju utiske i fotografije.

Buru reakcija na internetu izazvale su slike jednog učesnika koji se do vrha peo do pojasa nag.

„Pitaće se u starosti što je ludovao u mladosti“, „Lud i budala su braća rođeni“, „Upala pluća u najavi“ i „Ovo je luđe od onog tvog uspona i silaska biciklom“ i tako dalje. Ovo su samo neki od komentara iznenađenih ljudi na neobične forografije koje su pokrenule lavinu utisaka.

Mladić, po zanimanju sportski personalni trener, Jovan Damnjanović iz Beograda za Se serbianews otkriva kako se odlučio za ovaj poduhvat.

Cela priča oko izlaganja hladnoći kreće od toga kada je pre nekoliko godina saznao za Vim Hofa, holandskog Ledenog čoveka koji je motivacioni govornik i ekstremni sportista, poznat po svojoj sposobnosti da izdrži niske temperature, a postavio je i Ginisov svetski rekord u plivanju pod ledom.

„Meni je to tada bilo nezamislivo. Nisam mogao da zamislim da ću i ja nešto slično da radim. Ubeđen sam bio da će čovek da umre kad tad od upale pluća ili zapaljenja mozga, ali sam onda krenuo malo da istražujem o svemu i saznao koje to benefite ima za imunitet i zdravlje,“ objašnjava naš sagovornik.

uspon na rtanj
Foto: Privatna arhiva- Uspon na Rtanj

Naravno, ekstremno izlaganje hladnoći mora da se trenira i nije preporučljivo za planinare i uopšte sportiste koji nisu pripremljeni za ovakav vid jačanja tela. Jovan je postepeno krenuo sa izlaganjem hladnoći, najpre tuširanjem hladnijom vodom, potom kupanjem u hladnoj vodi zimi, a onda je počeo da pliva za časni krst na Bogojavljenje. Kako kaže, na taj praznik mu je rođendan koji plivanjem proslavlja već treću godinu.

„Ovaj događaj ima na mene duhovni efekat, kao neka pobeda sebe i prevazilaženje granica. Duboko verujem da je to zdravo i tako se i pokazalo, jer od kad se izlažem redovno hladnoći nikada nisam bio prehlađen“, ističe Jovan.

Za uspon na Rtanj u sopstvenoj organizaciji, bio je utreniran, kako kaže, jer se i ranije svlačio pri usponima na druge planine. On napominje da je tehnika postepenog dubokog disanja prilikom uspona jako bitna, ali da je ključno istrenirati mozak i njegov doživljaj hladnoće, pa je tako priprema kompletna i fizička i psihička.

„Ključ je u treningu i to svako može ukoliko se oslobodi zatvorenosti uma“, navodi Damnjanović.

Za uspon na Rtanj Jovan svima, iako on to ne poštuje, ipak preporučuje slojevito oblačenje, aktivni veš, štapove i drugu planinarsku opremu, poput kvalitetne obuće i odeće, jer su temperature niske i otežavaju kretanje.

božićni uspon na rtanj
Foto: Privatna arhiva- Vrh Rtnja

„Na vrhu nije bila neka naročita atmosfera, jer je stravično duvao vetar, pa su se svi samo slikali i odmah kretali natrag. I mene je dosta njih zamolilo za fotografiju,“ opisuje on.

Bio je među prvima na Šiljku, slikao se pa krenuo nazad da se obuče…

Nakon Božićnog uspona na Rtanj Jovan se nije razboleo, niti prehladio, nije čak ni upalu sinusa dobio. Živ je i zdrav.

„Sve u svemu, rado bih ponovio ovo divno iskustvo jer je jako zanimljivo“, zaključuje naš sagovornik.

Pročitajte i Srpski “Ledeni čovek” osvaja planinske vrhove samo u šortsu.