Aleksandra Paunović iz Ćićevca koja se volontiranjem bavi od svoje 12 godine dobila je nagradu za volonterku godine. Ona je i studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu, a pored svih obaveza aktivna je u Udruženju “Okular” iz Ćićevca. Smatra da mladi trebaju da volontiraju i pored toga što neće steći materijalnu korist imaće druge benefite koji su itekako značajni.

“U volonterske vode sam uplovila sa 12 godina kada sam učestvovala u školskom projektu “Igraj bezbedno”  koji se bazirao na prevenciji i bezbednosti dece i mladih na internetu. Snimali smo kratke filmove u kojima sam bila jedna od glumica i osvojili smo prvu nagradu. Nakon toga je bilo još par školskih projekata na kojima sam uzela učešće. Učestvovala sam i u humanitarnim akcijama, kao i akcijama čišćenja u osnovnoj školi. Tada sam zapravo i zavolela volonterizam i shvatila da je to put kojim trebam da idem”, kaže Aleksandra za SE serbianews.

Foto: Privatna arhiva

Kako je dodala, zbog nezainteresovanosti njenih prijatelja za volontiranje u srednjoj školi je prestala da se bavi volontiranjem jer nije želela da bude “drugačija”.

“Nešto u meni mi je govorilo da to nije ispravno i da pravi put za mene zapravo jeste volontiranje i bavljenje aktivizmom. Tako sam se nakon kraćeg prekida pridružila udruženju “Okular“” gde sam naišla na dobre ljude velikog srca koji su mi pokazali kolika je moć volontiranja. Pridružila sam im se i ubrzo sam spoznala onu pravu sebe. Onu koja je oduvek više gledala druge, onu koja je uvek želela pravdu i jednakost za sve, onu koja ne želi da se bori samo za sebe, već i za sve druge, za one čiji se glas ne čuje. Za ličnost u koju sam izrasla, pored roditelja naravno, veoma sam zahvalna i predsednici udruženja Aleksandri Milutinović”, kazala je ona.

Ona ističe da je volontiranje jako značajno za mlade ljude i da ne bi trebalo da odustaju jer volontiranje pored mogućnosti da učinite nešto dobro za zajednicu nudi mogućnost da i sami napredujete i stičete iskustvo.

Foto: Privatna arhiva

“Većina mladih odustaje od volontiranja kada shvati da ne dobija ništa zauzvrat, ali sama mogućnost da se obiđe kako Srbija tako i inostranstvo, mogućnost poznavanja velikog broja mladih, poznanstva sa poznatim ljudima, poslovnim i uspešnim ljudima, mogućnost neformalnog učenja i unapređivanje sebe i svojih sposobnosti je već velika korist. Svaku od aktivnosti u kojoj učestvujemo možemo dodati u svoj CV, što je još jedna od prednosti. Jedna od najlepših stvari jeste osmeh, osmeh koji vam uputi svaka osoba kada joj pomognete, to je ono što vam daje snagu i motivaciju da nastavite dalje. Osećaj kada znate da ste nekome pomogli, da ste učinili dobro delo”, kaže Aleksandra.

Nagrada koju je dobila i “titula” volontera godine znače joj mnogo i motiviše je da nastavi dalje.

“Ova nagrada je kruna mog zalaganja, truda, aktivnosti i upornosti. Veoma sam zahvalna na njoj i jako sam ponosna na sebe jer sam je baš ja osvojila. Nisam očekivala da ću je ja dobiti, pored toliko dobrih, aktivnih i uspešnih volontera i volonterki. Ova nagrada me motiviše da se još više aktiviram i dokaz je da je svaki trud vidljiv. Hvala Svetskom omladinskom talasu što me je prepoznao”, rekla je Aleksandra.

Foto: Privatna arhiva

Ona smatra da su sve akcije u kojima je učestvovala podjednako važne i da je svaka imala jaku poruku.

“Udruženje Okular sprovodi veliki broj aktivnosti iz više oblasti,ali ja se bavim vršnjačkom edukacijom. Vršnjačka sam edukatorka za radionice različitog tipa i obično su to teme koje su jako zanimljive mladima, i koje se ne uče u školi. Do sada je na mojim radionicama prisustvovalo više od 300 mladih, ne samo iz moje opštine već i iz susednih opština sa kojima imamo sjajnu saradnju. U Okularu sam unapredila kreativne radionice koje se sada nazivaju kreativijada. Do tada su one bile samo za ispoljavanje kreativnosti kod dece, a sada u njima pokreću timsko rad i takmičarski duh, kao i veću želju za napredovanjem. Ništa od toga ne bih postigla bez podrške svog tima”, kaže Aleksandra.

Aleksandra studira u Nišu, ali uspeva da dobrom organizacijom ispuni sve obveze koje ima i da joj ostane vremena da se posveti drugima.

Foto: Privatna arhiva

“Planiram svoje vreme shodno obavezama koje imam, a u tu uvek mora imati vreme koje je posvećeno volontiranju, aktivizmu i humanitarnom radu. Tokom pandemije sam se vratila u Ćićevac i zajedno sa svojim kolegama sam radila svaki dan, sada kada se pandemija završila i vratila sam se svojim starim obavezama posvećujem svaki vikend volontiranju jer to vreme kada sam u svom rodnom mestu. Ukoliko nešto zaista želimo neće nam biti problem da nađemo vreme”, kaže ona.

Kako je istakla ima nezmernu podršku od svoje porodice, tima, prijatelja.

“Tako smo iz godine u godinu stvarali sve bolje i bolje aktivnosti za decu i mlade u Ćićevcu, borili smo se za promene i u njima smo istrajali. Kasnije su naše ideje naišle na podršku predstavnika drugih opštinina i tako smo počeli da ih sprovodimo i tamo”, kazala je Aleksandra.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno učestvuje u akciji prikupljanja paketića kojoj su se pridružili njihovi sugrađani i lokalna preduzeća. A ono što ima da poruči mladima je da “nikada ne odustaju od svojih snova i ciljeva”.

“Želim još da im kažem da ako žele da se priključe volonterskim akcijama, i ako nemaju podršku u tome, ili niko ne želi da ide sa njima slobodno mogu sami da se priključe. Na tim akcijama će steći nove prijatelje i upoznati sjajne ljude. Svaki trud je vidljiv, svaki cilj može da se ostvari, svaka borba će dobiti svoju pobedu,… U svakom mesto postoji makar jedna od mogućnosti za volontiranje, u nekim mestima ih ima i mnogo,mnogo više, priključite im se i spoznajte sebe”, zaključila je ona.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.