Foto: Davorin Dinić

Sa ciljem da okupi mlade iz čitave bivše Jugoslavije koji su stidljivi, povučeni, nemaju previše drugara, a u školi važe za “štrebere”, Nišlija Aleksandar Gligorijević oformio je zajednicu. Ona nosi ime Zajednica štrebera i štreberki “Geek area”, a za doček Nove godine organizuje veliku žurku u Elektronskoj industriji kako bi se članovi upoznali i družili.

Ovo je, kako kažu iz Zajednice, prvi korak ka proširenju ove jedinstvene ideje, da se okupe sve osobe koje su stidljive, introvertne, koji žele da se povežu sa drugima, ali se ne usuđuju da preuzmu inicijativu i sve koji se osećaju kao štreberi – da se udalje od kompjuterske stolice, demantuju negativnu konotaciju pojma štreber i upoznaju nove ljude.

“Zajednica štrebera u Srbiji nije organizovana, a reč štreber vuče čak i negativne konotacije. Smatramo da biti štreber znači biti digitalan, kreativan, sposoban i zabavan i da je vreme da dosadašnji narativ zajedno promenimo. Naša ideja je da svi oni kojima je, istina, udobnost gejming stolice često važnija od provoda, dođu na jedno mesto, upoznaju se i, postajući deo zajednice, nastave svoja poznanstva, prijateljstva i profesionalne saradnje”, kaže Aleksandar Gligorijević.

Foto: Zajednica štrebera i štreberki “Geek area”

Kako objašnjavaju članovi Zajednice štrebera, mesto dočeka Nove godine nije slučajno.

“Doček u modernom ambijentu u Elektronskoj industriji u Nišu, gde su se godinama pravile najbolje stvari. Postoji još domova koji i dan danas imaju uređaj sa EI oznakom u kući koji sigurno radi. Dakle, moderni industrijski ambijent biće spreman da dočeka sve učesnike žurke i omogući im da se osećaju prijatno i komforno, skoro pa kao kod svoje kuće u gejming stolici. Uz puno simbolike, naša zajednica će tu otpočeti svoj život i sinergiju. Žurka je otvorena za sve punoletne štrebere, gornja strarosna granica ne postoji”, kaže Jovana Đokić iz organizacije.

Ona ističe da se već veliki broj mladih prijavio, te da očekuju 100-ak ljudi.

Foto: Zajednica štrebera i štreberki “Geek area”

“Više od 100 štrebera na jednom mestu koji će zajedno proslaviti novu 2023. godinu. Štreberi nam dolaze iz cele bivše Jugoslavije, neki su već stigli u Niš, tako da je slavlje već počelo. Karte još uvek mogu da se kupe na sajtu geekarea.net, ali to neće biti moguće na dan žurke, kao ni na ulazu. Za sve informacije u vezi sa žurkom, ali i za sve naše buduće planove, tu je Instagram profil http://geekarea.nis “, ističe ona za SE serbianews.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.