Udru

“Najveća je radost kada deca osvajaju nagrade za svoj trud, kreativnost, čistotu duše. Mi smo večeras najradosnije i najponosnije udruženje”, reči su Snežane Đurić iz Udruženja porodica osoba sa invaliditetom “Živeti zajedno” iz Knjaževca, nakon još jedne osvojene nagrade udruženja.

Snežana Đurić se zajedno sa decom iz udruženja neprestano bori za njihove bolje i kvalitetnije uslove za život, a nagrade koje udruženje osvoji za svoj trud i stvaralaštvo svaki put joj iznova zagreju srce i nadahnu u daljim borbama.

slavski kolač
Foto: Privatna arhiva

Nedavno, na tradicionalnom Svetosavskom likovnom salonu deca iz udruženja osvojila su dve nagrade Zavičajnog muzeja Knjaževca- specijalnu nagradu za grupni likovni trodimenzionalni rad i specijalnu nagradu za najoriginalniji slavski kolač, a o radovima udruženja za SE serbianews Đurić kaže:

“Naši radovi su uvek imali jasne poruke: tolerancije, prihvatanja različitosti, podizanja svesti ljudi iz okruženja i razvijanje empatičnosti prema ovoj kategoriji dece, podizanje kompetencija roditelja za rad sa svojom decom i naših roditelja, ali i drugih sa sličnim problemima, kroz javne nastupe i javno promovisanje našeg rada”. 

Foto: Privatna arhiva

Snežana Đurić je sa svojim suprugom ponosni mentor i podška i, kako kaže, često i više od toga deci iz udruženja, koje broji 29 članova. 

Na nedavno održanom likovnom konkursu “Kultura je ljubav” Doma kulture u Knjaževcu ovo udruženje dobilo je specijalno priznanje za rad.  

“Ove godine bila su malo izmenjena pravila konkursa, moglo se samo konkurisati sa individualnim radovima. Ipak, odlučili smo se da učestvujemo sa grupnim radom, jer je konkurs bio za predškolce i za mlađi školski uzrast. Sa individualnim radovima mi bismo isključili našu dečicu koja ne mogu mnogo, a u grupnom radu mogu da imaju svoje mesto, da se osećaju dobro i korisno uz svoje drugare. Tako se za svako detence nađe prilika, razvija se timski duh, zajedništvo, međusobna vršnjačka podrška. Najbolji vid učenja dece je “jedni od drugih”, jer na taj način jačaju samopouzdanje i psihičku stabilnost”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Kako navodi, kolektiv Doma kulture udruženju uvek pruža bezrezervnu podršku, te obezbeđuje nagrade kroz adekvatan materijal za rad, na šta deca stalno pozitivno reaguju, jer tako nastavljaju svoje kreativno stvaralaštvo.

“Deca rade uz podršku, a žiri uvek vidi u našim radovima originalnost ideja da se kroz likovni izražaj pošalju jasne poruke: “I mi smo deo društva”, “Sva deca imaju jednaka prava stečena rođenjem!”, “Voli iskreno, ne pravi razliku.” Prikazom dece svih boja i rasa ukazujemo na život bez bilo kakve diskriminacije. Dete u kolicima je bez lica, što treba da navede posetioce da svako dete bilo koje rase može biti u kolicima, ali da ne sme biti isključeno iz društva. Srca različitih boja su takođe podrška različitim vidovima invaliditeta: plave boje- autističnim osobama, zelene- deci oboleloj od raka, roze- za društvo bez vršnjačkog nasilja, belo- kao molitva za zdravlje”, opisuje mentorka i naglašava: 

“Zato smo neizmerno zahvalni Domu kulture na pruženoj šansi da naša deca budu vidljivija, da socijalno okruženje u njima vidi različitost kao kvalitet, a ne umanjenost i da ih kao takve integriše u tipičnu populaciju.”

Kako zadovoljno ističe Đurić, deca iz udruženja bila su presrećna kada su svoj rad videla među drugim radovima, kao i kada su na samoj dodeli nagrada stajala tik uz ostalu decu. 

Udruženje “Živeti zajedno” na društvenoj mreži fejsbuk redovno obaveštava javnost o svojim aktivnostima, o velikim borbama i o trudu, izveštavajući uz fotografije, pokazujući svoje emocije, zahvaljujući se preduzećima i ljudima dobre volje koji na bilo koji način nesebično pomažu…

Najnoviju nagradu koje je udruženje dobilo jeste nagrada dečaku Emanuilu Maglovskom Emiju za najlepše pismo na konkursu Tima Seoske priče. Emi je emotivnim pismom o svom životu, sebi i doživljaju prirode i sela rastopio srca žirija i mnogih ljudi.

“Mi smo na njega već odavno preponosni, svaka njegova pesma ili priča je sve zrelija i lepša, a emocija ima na pretek u svakoj njegovoj misli”, napisala je na fejsbuku Snežana, između ostalog, ovim povodom.

U planu je i knjiga pesama talentovanog dečaka obogaćena ilustracijama “Emi i drugari”, koju udruženje sa nestrpljenjem željno iščekuje.

Nedavno je jedno privatno preduzeće zaposlilo mladića Mitra iz udruženja, na čemu je udruženje jako zahvalno i pre svega ponosno.

Foto: Privatna arhiva

“Na probnom je radu i mi u udruženju smo garancija da će on odgovorno obavljati posao i verujemo da će dobiti posao za stalno”, tvrdi Snežana Đurić.

Ona takođe poručuje svim poslodavcima koji su u mogućnosti da zaposle decu iz udruženja, jer je, kako kaže, većinja njih prošla srednjoškolsko i radno osposobljavanje na poslovima tekstilni radnik i bravar.

“Na našoj fejsbuk stranici mi prikazujemo decu kako šiju direktnim snimcima. Ona koja ne mogu, pune te jastuke vatalinom. Jedni vezu i prave nakit, drugi crtaju prstićima umočenim u boje, lepe itd. Za svakoga ima mesta”, objašnjava naša sagovornica.

Udruženje ima mnogobrojne aktivnosti, među kojima je otvaranje bazara rukotvorina radi prikupljanja novca za izlete, a svoje aktivnosti upotpunjuju i redovnim fizičkim treniranjem zbog ojačanja duha i tela.

Foto: Privatna arhiva

Glavni cilj Udruženja “Živeti zajedno” uz razbijanje stigma i predrasuda, kako kaže njegova zastupnica, jeste i to da udruženje osnuje socijalno preduzeće,  gde će svi imati neki posao, osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

Ovo udruženje se svakodnevno suočava sa mnogim problemima, no ne odustaje i bori se sa osmehom, a jedan od velikih problema jeste i taj što su nedavno ostali bez prostorija koje su im bile ustupljene na korišćenje, ali se oni nadaju da će im grad izaći u susret i rešiti taj problem.

Pročitajte i Kako motivisati najmlađe na pisanje, kreativnost i stvaralaštvo: Prvi Pesnički dečiji maraton u Sokobanji.