Dečiji pesnički maraton

Udruženje književnika “Stojan Živadinović” iz Sokobanje organizovalo je prvi Pesnički dečiji maraton za đake osnovce 27. decembra protekle godine, na dan rođenja književnika po kome je udruženje dobilo ime.

Manifestacija je otpočela uvodom Hranimira Milojkovića, ovdašnjeg književnika i člana udruženja. On je pokušao učenicima da približi lik i delo Stojana Živadinovića: ko je bio, zbog čega je važan za Sokobanjce i zašto je nepravedno zaboravljen.

Pesnički maraton
Foto: Marika Živković- Pesnički maraton

Hranimir objašnjava da je Stojan Živadinović (1889- 1941) bio jedan od najplodnijih pisaca između dva svetska rata, čija su dela dobijala nagrade, a objavljivali su ih poznati časopisi i izdavači. Bio je ratnik, buntovnik, muzički školovani pevač, diplomata, pravnik, ali i nepravedno zaboravljeni pisac, zbog političke nepodobnosti.

Nakon izlaganja nastupili su đaci sa poezijom. Neki su kazivali svoje pesme, dok su drugi čitali stihove poznatih dečijih pesnika. Recitacije su bile jasne, tečne i šarmantne, pa se činilo da deca i nemaju tremu pred nastup.

Eventualnu tremu razbile su fantastične muzičke tačke Milene Malinić, vokala i Saše Stojkovića na gitari, kao i izvanredni nastup Zorana Ristića na fruli, koji su bili deo manifestacije.

Iva Jovanović osvojila je prvo mesto sa svojom pesmom Kad dođe zima. Puna uzbuđenja, izjavila je da voli da čita i piše, da joj je pesnički maraton bio jedno lepo druženje i da će nastaviti sa pisanjem u buduće.

Dečiji pesnički maraton
Foto: Marika Živković- Pesnički maraton

Luka Antić osvojio je drugo mesto na pesničkom maratonu sa pesmom Proleće i rekao kako mu je učešće bilo jako zanimljivo i da mu je pisanje pesama interesantno.

Ostali učesnici takođe su podelili lepe utiske, govoreći da jedva čekaju ponovno takmičenje sledeće godine, kada će osmisliti svoje pesme i naterati drugare da se i oni oprobaju.

Dodeljene su knjige, uručene diplome, zahvalnice kao i nagrade sponzora za pesnički maraton. Pravo na učešće u maratonu imali su svi osnovci koji vole pisanje poezije i recitovanje.

Cilj manifestacije Pesnički maraton jeste podsticanje dece na čitanje, pisanje, kreativnost i stvaralaštvo, te podizanje svesti o značaju kulture.

„Želeli smo da deca malo ostave svoje telefone, uhvate olovke i napišu neki stih,“ kazao je Miloš Veljković, predsednik udruženja.

Dečiji pesnički maraton
Foto: Marika Živković- Pesnički maraton

Bilo je malo prijavljenih učesnika, ali je Veljković zadovoljan, jer je ipak, kaže, ovo tek prvi maraton i jedan veliki početak, a pandemija je učinila svoje.

Ideju o maratonu osmislila je Silvana Miljković, potpresednica udruženja. Ubrzo su je i drugi članovi podržali, smatrajući da je jako bitno podstaknuti decu na stvaralaštvo i afirmisati njihov trud.

„Malo je onih koji žele da se istaknu, a sigurna sam da je puno dece koja su odlični stvaraoci poezije, samo ih treba izvući iz njihovog sramežljivog oklopa,“ ističe Silvana Miljković. Smatra da deca moraju stvoriti naviku pisanja jer je pisana reč nešto najlepše i da ipak na mlađima svet ostaje.

A da su deca na dobrom putu stvaranja i razvijanja mašte potvrđuje i Ivana Nikolić, nastavnica srpskog jezika i književnosti. Napominje da je bitno udruženim snagama decu vratiti knjizi. Kao radnik u biblioteci objašnjava da čitanje ne treba da se svede samo na lektiru. Preporučuje deci da što više čitaju kako bi obogatili svoj rečnik, razvili kritičko mišljenje, proširili vidike, kao i da bi upoznali sebe, život i svet oko sebe, te tako jednog dana bili srećni, što je i cilj života.

„Danas sam kao deo žirija pesničkog maratona imala težak zadatak, iako je bilo malo učesnika u maratonu. Izbor nije bio lak. Oduševljena sam jer njihove misli već pripadaju odraslom čoveku“, zaključuje zadovoljno Ivana Nikolić.

Sokobanjci su skloni da često pričaju o poznatim književnicima koji su nekada posećivali Sokobanju, ali, kako je Hranimir Milojković (inače i član Udruženja književnika Srbije) podsetio, oni zaboravljaju onog koji iz Sokobanje potiče.

Tako je, između ostalog, zadatak i cilj ovog udruženja da svojim radom kroz razne aktivnosti lik i delo Stojana Živadinovića oživi.

Ovo udruženje postoji od 2017. godine i broji oko dvadesetak članova. Udruženje veliku zahvalnost duguje Jeleni i Ljubiši Veljković koji su večita podrška u ostvarenju njihove misije.

Pročitajte i Sokobanja- nezaobilazna turistička destinacija.