Foto: https://pixabay.com/

U Nišu je oboren rekord davanja krvi od osnivanja Zavoda za transfuziju. Za sedam meseci 27.000 ljudi je dalo krv što je najviše od 1945. godine kada je Zavod za transfuziju i osnovan.

Među davaocima u Zavodu je i Jelena Ilić koja je do sada krv dala desetak puta.

“Moj motiv je da nekome pomognem, a možda i spasem život. Svaki put kad mogu, odazovem se pozivu i dam krv. To je nekako došlo samo od sebe, a postaje možda već i tradicija”, rekla je ona.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Stanojković kaže da na području devet okruga koje pokriva niški Zavod za transfuziju živi 1,5 miliona ljudi, a postoji 16 opštih bolnica i Univerzitetski klinički centar u Nišu.

“Imamo stabilne rezerve krvi, imali smo ih tokom čitavog leta, ali i pored toga stalno apelujemo da se akcije dobrovoljnog davanja kontinuirano odvijaju kako bi stalno imali dovoljno krvi. Maksimalno smo se trudili da pokrijemo sva trebovanja, za 16 opštih bolnica i UKC, a pokrivamo 9 Upravnih okruga u Republici Srbiji”, istakao je Stanojković.

Krv može, podsetio je Stanojković, da se čuva i koristi samo 42 dana od uzimanja.

“Kako se završavaju godišnji odmori sve je veći broj pacijenata koji treba da se operišu. Bolje je da krv uvek bude kod nas u frižideru i da čeka pacijente, nego da pacijenti dolaze kod nas”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslednji apel za prikupljanje krvi niški Zavod za transfuziju imao je aprila prošle godine kada se dogodila nesreća u rudniku, a nakon toga je uvek imao dovoljno rezervi.

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi nedavno je organizovana i u Skupštini grada Niša za zaposlene u Skupštini grada i gradskim upravama. Stanojković je rekao da se akciji u Skupštini redovno odaziva 30 do 50 zaposlenih.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić priključio se akciji dobrovoljnog davanja krvi i na taj način podržao aktuelnu letnju kampanju, koju 19. godinu za redom sprovode Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije.

“Poznato je da je u letnjem periodu otežano kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, te je ovo prilika, ne samo da utičemo na podizanje svesti o dobrovoljnom davalaštvu, već i da našim plemenitim činom i humanim gestom nekome spasimo život”, rekao je Džunić i kao redovan davalac krvi, uputio apel široj javnosti da se priključe ovoj važnoj akciji.

Pročitajte i Niški hirurzi odlučili da besplatno rade vikendom kako bi smanjili liste čekanja.