U Nišu je pokrenuta inicijativa koja će pružiti podršku deci iz cele Srbije putem SOS linije, omogućavajući im da potraže pomoć u slučaju bilo kog oblika nasilja. Stručni savetnici iz Sigurne kuće će biti dostupni mladima, koji mogu ostati anonimni, putem telefona 0800/000-803 svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Usluga je besplatna, anonimna i poverljiva.

“Različiti su životni problemi sa kojima se deca i mladi susreću i zbog kojih su oni zabrinuti i možda tužni. Ti problemi mogu da budu različiti i mogu se odnositi na probleme u školi, sa vršnjacima, ali i na probleme u porodici i uopšte. Zato je važno da deci damo mogućnost da, pre svega, zatraže pomoć od svojih roditelja sa kojima imaju razvijen odnos poverenja, ali je jako dobro da postoji jedna savetodavna linija putem koje će deca moći da zatraže pomoć”,” ističe Sonja Šćekić, direktorka “Sigurne kuće”.

Foto: SE Serbia News

Grad Niš otvara savetodavnu liniju pod nazivom “Delini” – Dečija linija Niš. Usluga je poverljiva, a dete koje pozove zadržava anonimnost.

“Usluge će pružati niški pedagozi i psiholozi koji su prošli akreditovani program za dečije telefonske savetnike. Njihova uloga će biti da sa pažnjom saslušaju dete, navedu ga da što bolje opiše problem, i zajedno sa njim pronađu najbolja rešenja za rešavanje istog,” naglašava Šćekić.

Zamenica gradonačelnika Dušica Davidović ističe da je ovo osma usluga koju Grad Niš pruža u okviru Sigurne kuće. Deca imaju mogućnost da prijave probleme svojih drugova i da prijave promene u njihovom ponašanju.

Podsetimo, prvo savetovalište za decu žrtve svih oblika nasilja otvoreno je u “Sigurnoj kući” u Nišu početkom septembra prošle godine. Planirano je otvaranje i roditeljske linije.

Pročitajte i Bezbednost i vršnjačko nasilje prioritetni problemi, rešenje zahteva akciju svih.