Baba Zlata je imala veliku ulogu u odrastanju Bore Stankovića. Imala je nekih 70 godina kada je preuzela brigu o njemu. Posle smrti roditelja jedino je nju imao i nju je zvao “majkom”. Po baba Zlati nosi naziv i ulica koja vodi do memorijalnog muzeja. Još iz onog vremena je to bio baba Zlatin sokak. Kuća u kojoj se rodio Bora Stanković je upravo baba Zlata sagradila.

Gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković, potpisao je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Beogradu ugovor o realizaciji projekta, koji se odnosi na izgradnju i rekonstrukciju ambijentalne sredine u istorijski važnom i turistički atraktivnom gradskom jezgru u Vranju.

Baba Zlatina ulica
Foto: SE serbianews

“Projekat se odnosi na rekonstrukciju Baba Zlatine ulice i od izuzetnog je značaja, jer će doprineti održivom razvoju kroz unapređenje turističke infrastrukture na teritoriji grada Vranja. Proces valorizacije je veoma važan za očuvanje kulturno-istorijskih objekata od turističkog značaja za grad Vranje”, rekao je gradonačelnik Milenković, a navodi se na sajtu Grada Vranje.

Ministarstvo će ovaj projekat sufinansirati sredstvima u visini od 15 miliona dinara.

Bora Baba Zlatu spominje u mnogim svojim pripovetkama kao sto su: “Na onaj svet”, “Naš Božić”, “Tetka Zlata”. Ona ga je podsticala da nastavi školovanje, kada je u nekoliko navrata želeo da napusti školu. Ona je imala taj “pripovedački dar”, kojim je hranila malog Boru. Umela je raznim pričama o Vranju, Vranjancima i starim vranjskim porodicama da mu priča duboko u noć. Znala je razne priče i pesme na mnogim jezicima, turskom, pa čak i na albanskom. Poticala je iz hadžijske porodice i bila je sestra čuvenog trgovca Jovče.

Pročitajte i Kuća Bore Stankovića.