Voz u Grdelici????????????????????????????????????

Na današnji dan, pre tačno 23 godine, NATO avioni ispalili su četiri projektila na putnički voz, koji je u tom trenutku prelazio most u Grdeličkoj klisuri. Smatra se da je u ovom napadu stradalo najmanje 15 civila, a ovaj dan ostaće upamćen kao jedna od najtragičnijih slika NATO bombardovanja na našu zemlju.

Godine 1999, drugog dana Uskrsa, 12. aprila, Putnički voz broj 393 saobraća iz Niša do Ristovca. U njemu je pedesetak putnika, među kojima ima dece i trudnica. Tačno je 11.39 časova kada voz prelazi preko mosta u Grdeličkoj klisuri. Meštani istrčavaju napolje zbog odjeka strašne eksplozije. Prizor koji su tada zatekli nikada više neće moći da izbrišu iz svog sećanja.

Foto: Sajt Grada Leskovca

Prvi projektil odvojio je lokomotivu i prvi vagon od ostatka kompozicije. Potom je usledio još jedan projektil, pa još jedan, i još jedan. Od drugog projektila spržen je treći vagon, a četvrti vagon je ostao zalepljen za šine. Druga dva projektila pala su na drumski most u blizini.

Oni koji su preživeli napad skakali su u nabujalu Moravu kako bi se spasili. Tačan broj stradalih nikada nije utvrđen. Potresne slike učiniće ovaj dan jednim od najcrnjih tokom NATO bombardovanja.

Svake godine na ovom mestu, porodice stradalih, predstavnici Železnice, Grada Leskovca i brojni građani, odaju počast poginulima, sa željom da se ovakva tragedija nikada ne ponovi, ali i ne zaboravi.

„Rane zbog burne istorije naše domovine još uvek nisu zalečene. I dalje su sveže. Naša zemlja je pre 23 godine pretrpela tragediju. Našu državu su napali sa ciljem da nas poraze. Izgubili smo decu, ljude… I nakon više od dve decenije bol je ista. Sećanje na tadašnju borbu da se očuva mir, sećanje na stradanje, na nastradale i dalje je živo. Zahvalni smo svima koji su branili našu zemlju tada. Dužni smo da ih se sećamo i ne dozvolimo da se ta sudbina ponovi. Zbog njih ćemo zauvek pamtiti“, rekla je na današnjem komemorativnom skupu dr Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

Pologanje venaca most u Grdelici
Foto: Sajt Grada Leskovca

Zna se da je tog 12. aprila voz iz Niša krenuo sa petnaestak minuta zakašnjenja. Ne postoji precizna evidencija o broju putnika koji su se tada nalazili u vozu. Od jake eksplozije oštećene su i okolne kuće, kojima su polomljeni prozori i izvaljena vrata. Pojedina tela žrtava isplivala su iz reke mnogo kasnije. Na spomeniku postavljenom uz Železnički most danas je uklesano 14 imena. Neki stradali nikada nisu identifikovani.

NATO je prvo negirao granitiranje voza, a potom priznao napad, nazivajući uništenje voza „kolateralnom štetom“. Srbija je okarakterisala napad kao zločin, ali za njega do danas niko nije odgovarao.

NATO agresija na Srbiju počela je 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bombardovanje Srbije, u kojem je učestvovalo 19 zemalja alijanse, trajalo je 78 dana. Procenjuje se da je poginulo oko 2.500, a povređeno preko 12.500 ljudi.