U Beogradu, u Jugoton radnji, krajem aprila, održana je promocija novog albuma muzičara Nenada Vasilića “Nenad Vasilić Trio Live“ (Jugoton Croatia Records).

Tri kompozicije sa ovog izdanja snimljene su na koncertu oktobra 2017. godine u Nišu, odakle potiče Vasilić. Tom prilikom na saksofonu je Andrej Prozorov, što ovim izvođenjima daje drugačiju notu i doprinosi raznovrsnosti albuma u celini.

Na albumu se nalazi osam numera, većinom izvedenih na koncertu u ORF studiju u Beču, održanom u septembru 2019. povodom dvadeset godina Vasilićeve diskografske karijere. Sa Vasilićem su tada nastupili Marko Živadinović (harmonika), koji potpisuje i dve kompozicije na albumu, kao i Romed Hopfgartner (sopran saksofon), što je ujedno i najprepoznatljiviji sastav u kojem ovaj Trio nastupa.

Foto: Jugoton promo

Posebno interesantno je da se na albumu nalaze i tri do sada neobjavljene kompozicije.

Nenad Vasilić, priznati džez kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj muzičkoj sceni preko 25 godina. Svoje autorske kompozicije inspirisane balkanskim ritmovima džezom i klasičnom muzikom sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima.

Vasilić je rođen u Nišu, gde je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje, potom nastavlja školovanje na Džez akademiji u Gracu, posle čega se nastanio u Beču, gde i danas živi.

Snimio je 12 albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Godine 2014. imenovan je za ambasadora za integracije Vlade Republike Austrije, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme “Srbija stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije. Uz podršku ovog projekta obeležio je dve decenije profesionalnog delovanja u Austriji objavljivanjem knjige nota Songbook – 33 Original Compositions.

Foto: Jugoton promo

Nenad Vasilić je i dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci“ za 2017. godinu, koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije.

Posvećen je i mentorskom radu i edukaciji mladih i 2020. imenovan je za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas.