U Nišu je na Trgu kralja Milana ispred Gradske kuće počelo snimanje “Srpskog kola”, dokumentarnog filma i serijala. Srpsko kolo, tradicionalni narodni ples od 2017. godine upisan je na listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Više kola iz niškog kraja izvodiće akademski folklorni anasambl “Oro” SKC Niš, čiji je umetnički rukovodilac prof. dr Slavoljub Uzunović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Iza projekta stala je filmska produkcija “Optimistik film”, a reditelj je Željko Mirković. Izvršni producent projekta su Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin i Mikan Velinović, dok su scenario uradili Nikola Nešković, Željko Mirković i Zdravko Ranisavljević.

Serijal o folklornoj igri trebao bi da sadrži 10 epizoda od po 25 minuta, a pored Niša snima se još u 14 gradova širom Srbije.

Projekat se realizuje u saradnji sa ansamblom “Kolo”, Etnografskim muzejom u Beogradu, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu, SANU, Turističkom organizacijom Srbije, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Niša.