Pod sloganom “Priča živi” 12. juna tekuće godine održaće se II MTB memorijal “Aleksandar Petković Petko” u selu Resnik kraj Sokobanje. U čast preminulog Petka, te ideje koju je ovaj Sokobanjac sledio, i ove godine okupiće se biciklisti, planinari, pešaci, ljubitelji prirode, sporta i zdravog života, iz zemlje i regiona.

Događaj organizuje neformalno sportsko rekreativno udruženje biciklista SRUB Sokobanja, čiji je biciklista Petko bio osnivač, kao i PD Oštra čuka i Sokobanjsko ekološko društvo.

Memorijalna vožnja planinskih bicikala i planinarsko-izletnička šetnja, kako najavljuju organizatori, započinje nadomak Sokobanje, u prvom Eko selu- Resniku, sa startom i ciljem na seoskoj letnjoj pozornici “Vrelo”, gde je okupljanje učesnika u 9 časova.

Foto: SRUB

Za bicikliste predviđene su dve staze ove godine- Velika staza od 45 km dužine i Mala staza od 21 km, dok za pešake sledi staza od 12 km. Na Fejsbuk stranici SRUB-a mogu se pronaći detaljnije informacije svake maršrute.

“Pored biciklista, aktivno učešće uzimaju i planinari, za koje je spremljena i obeležena staza koja se pruža zapadnim obroncima planine Ozren, prošarana vidikovcima od kojih zastaje dah i čudesnim slapovima Čučunjske reke”, objašnjava Milan Babić, organizator događaja i jedan od osnivača SRUB-a, te dalje navodi:

Foto: Marika Živković- Prošlogodišnji MTB memorijal

“Postarali smo se da tu pešačku stazu uvrstimo u zvaničnu ponudu Turističke organizacije Sokobanje. Takođe, u saradnji sa Sokobanjskim ekološkim društvom, biće organizovana i Eko edukacija, a sve u cilju zaštite i očuvanja životne sredine”.

Aleksandar Petković Petko bio je poznat kao roker u duši i kao vlasnik kultnog kluba Rock Ada, koji je kao svojevrsni alternativni kulturni centar i mesto nezaobilaznog noćnog provoda obeležio život velikog broja ljudi, kako iz Sokobanje, tako i van nje.

Zato su organizatori događaja za kraj dana priredili i muzički nastup grupe “Hidrogen” i “Riff” benda, na pozornici u Resniku od 16h.

Foto: M. Ž. – Prošlogodišnji MTB memorijal u Radenkovcu

O poznanstvu sa Petkom i zajedničkim aktivnostima za SE serbianews govori organizator memorijala i biciklista, a pre svega Petkov prijatelj, Milan Babić:

“Sa Petkom su mnogi od nas krenuli rekreativno da voze bajs, iako pre toga nisu imali interesovanja. Zahvaljujući njemu, mogu slobodno reći, biciklizam mi je postao deo života. Tokom petnaestak godina aktivne zajedničke vožnje prešli smo preko 25 000 km na dva točka duž i širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije… Takođe, 2018. i 2019. godine bili smo učesnici čuvenog “Čiker” MTB internacionalnog maratona, u organizaciji naših drugara Goluba i Kuše iz Kraljeva. Stekli smo mnogo prijatelja i redovno se posećivali na takvim manifestacijama širom Srbije i regiona”.

Kada je u pitanju razmena pozitivne energije u pomenutim avanturama i druženju sa Petkom, Babić ističe da je nemoguće emocije i doživljaje rečima opisati.

Upravo zbog toga Petkov memorijal jeste pokretač jedne ozbiljnije priče o vanvremenskim vrednostima koje treba negovati, širiti i ostavljati mlađim generacijama.

Zato će slogan “Priča živi” zauvek krasiti ovu manifestaciju.

Foto: SRUB

“Misija mog tima i moje malenkosti je da tu njegovu “zaostavštinu“ u vidu neiscrpne životne energije i priče o rekreativnom biciklizmu održimo u životu, koliko god je to moguće.To nam, takođe, daje vetar u leđa i obavezu da svake naredne godine damo apsolutni maksimum posvećenosti i energije”, zaključuje Babić.

Prethodne godine 23. maja održan je I MTB memorijal u čast Aleksandra Petkovića Petka, u selu Radenkovac kod Sokobanje, kada je manifestaciju biciklističke vožnje i pešačenja posetilo oko 300 učesnika iz svih delova zemlje i regiona.

Atmosfera sa prošlogodišnjeg MTB memorijala “Aleksandar Petković Petko”:

SE serbianews biće medijski pokrovitelj ovog događaja.

Pročitajte i Festival folklora: Sokobanja- Sokograd, igra star- igra mlad.