Na trećem festivalu folklora “Sokobanja- Sokograd, igra star- igra mlad“ nastupilo je čak 450 učesnika prošle subote u Sokobanji, gde su veterani i rekreativci iz kulturno-umetničkih društava širom zemlje pokazali veštine i umeća tradicionalnim igrama svoga kraja.

U svetu folklora ovaj festival predstavlja jedan od najznačajnijih u zemlji i regionu. Kako tvrdi organizator, bilo je potrebno samo šest dana od objavljivanja festivala da se popuni maksimalni kapacitet od 450 učesnika.

Video: Marika Živković- Festival folklora

Festival je otpočeo defileom folkloraša na sokobanjskoj promenadi, na čelu sa najmlađom gajdašicom Srbije, Stanislavom Đorđević, koja ima 23 godine i studira etnomuzikologiju na fakultetu u Banjaluci. Prvi put je u Sokobanji i, kako kaže, zadovoljna je nastupom, a naročito organizacijom.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

“Mogu slobodno reći da nigde nisam do sada tako lepo i gostoprimljivo ugošćena kao ovde i svaka čast Slavoljubu organizatoru. Bina je lepa i prostrana, možda i najveća na kojoj sam nastupala u Srbiji“, otkrila je gajdašica zahvaljujući se na pozivu, a nada se i ponovnom dolasku u Sokobanju.

Posle defilovanja bilo je predviđeno i zajedničko kolo svih učesnika, no, ova sjajna zamisao nije ostvarena zbog trenutnih radova u centru na mermernom šetalištu.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

Na velikoj sceni letnje pozornice “Vrelo“ manifestaciju je otvorio Slavoljub Ćirković, organizator i predsednik KUD-a “Soko“, nakon čega su nastupili domaćini- starija pevačka grupa sokobanjskog društva i najstariji veteranski ansambl sa prosekom od 72 godine, koji je predstavio “Igre iz Sokobanje“.

Publika je širokim osmehom, zadivljeno i pomalo iznenađeno pozdravljala prve veterane. Bila je oduševljena veštinom, žarom, te lakoćom izvođenja zahtevnih igara.

Video: Marika Živković- Festival folklora

Potom su pozornicu i narod postepeno osvajali folkloraši iz Niške Banje, Niša, Kruševca, Kragujevca, Pančeva, Zaječara, Kraljeva, Smederevske Palanke, Banata, Bačke itd.

Igračke grupe, ukupno 18 njih, smenjivale su se bez mnogo pauza, pa se ushićenje ljubitelja folklora i poštovalaca narodne umetnosti visoko držalo i raslo sa svakim izvođenjem.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

Meštani i turisti pratili su netremice zanimljive koreografije, upoznavali se sa autentičnom muzikom i nošnjom svakog kraja. Oduševljeno su posmatrali i neke potpuno drugačije i u ovoj sredini ređe viđene folklorne detalje sa severa, koje je istorija kulture naše zemlje pažljivo krojila i prekrajala tragovima uticaja mnogih naroda.

Video: Marika Živković- Festival folklora

Blještali su dukati, zveckale đinđuve, šarenile se kićanke, suknje i kecelje, vezene košulje, jeleci, vunene čarape, sevali su opanci u brzoj igri, a pozornicu su krasili i šeširi, šubare i cveće u pletenicama, stvarajući neverovatan vizuelni doživljaj, koji baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Posebno zanimljivo kolo bilo je ono koje se igralo na štulama.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

U pola manifestacije krenula je kiša. No, oni najuporniji ostali su da odgledaju čuvare tradicije do kraja, oplemenjujući svoj život divnim iskustvom, jer je naročita prilika videti na jednom mestu najpoznatije vrsne folkloraše u svom zanosu, kako prisutnima oduzimaju dah, negujući vanvremenske vrednosti koje svaka manifestacija ovog tipa iznova trgne iz zaborava.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

Jovanka Stanojković je kao folklorašica KUD-a “Teodora“ iz Niša nastupila prvi put na ovom festivalu i ponela sjane utiske.

“Manifestacija je bila odlična i da nije bilo kiše, bilo bi tek fantastično. Publika je dobro reagovala na naš nastup. Upoznala sam mnogo novih ljudi, a na svečajnoj večeri prepoznala i muzičare iz Niša, što mi je posebno drago“, kazala je ona i pohvalila oragnizaciju festivala, i veruje da nije bilo lako organizovati jedan ovako veliki festival.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

Kao osveženje sjajno osmišljenog progrma, u pauzama igranja kola nastupila je šarmantna i nežna mlađa pevačka grupa KUD-a Soko, a kao specijalni gosti i velika imena srpske folklorne scene nastupili su: Neda Nikolić, najbolja frulašica Srbije, Stanislava Đorđević, najmlađa gajdašica u Srbiji, Aleksandar Petrović, perkusionista i basista, kao i Vitko Jazbinšek, Sokobanjčanin koji se ove godine takmičio u emisiji “Nikad nije kasno”.

Foto: Marika Živković- Festival folklora

Organizacija festivala, kako tvrdi Ćirković, jeste složena i uključivala je 25 ljudi, koji su sa mnogo snage, ljubavi i entuzijazma radili na tome puna dva meseca. Nakon zahtevnog rada na kraju je sve ispalo onako kako je zamislio po svojoj, kako kaže, perfekcionističkoj prirodi.

“U organizaciji vodimo računa o svakom učesniku i svakom mogućem detalju. Idemo do te mere da na svečanoj večeri učesnike kojima je rođendan iznenadimo pripremljenim poklonima, vaučerima i tortom“, otkriva organizator.

Video: Marika Živković- Festival folklora

Prema njegovim rečima, značaj ovog festivala leži u negovanju nematerijalne kulturne baštine, te podizanja svesti o kulturi, kako na loklanom nivou, tako i u celoj Srbiji. Takođe, smatra da je ovako veliki festival odličan za promociju Sokobanje i njene kulture, te značajan za turizam, gledano sa aspekta snažnog faktora lokalnog ekonomskog razvoja.

„U tom slučaju KUD “Soko“ predstavlja ozbiljan brend Sokobanje“, naglašava Ćirković i dodaje:

Foto: Marika Živković- Festival folklora

“Kultura je zapostavljena, kako u Srbiji tako i kod nas, gde opština odvaja samo 3 i po miliona dinara za kulturu, dok za sport 13. Uprkos tome, mi kao društvo nižemo uspehe i dajemo dobre rezultate. Deca našeg društva osvajaju prestižne nagrade u regionu, prvaci su u solo pevanju, grupnom pevanju itd. Prema tome, plaćanje velikih zvezda za nastup ne garantuje uspeh manifestacije, već to čini vešta organizacija, trud i rad.“

Ćirković još kaže da bi voleo da se nije susreo sa poteškoćama u realizaciji festivala, kao što su to raskopana promenada, nepokrivena letnja pozornica i nepostojanje parkinga za 22 autobusa.

Video: Marika Živković- Festival folklora

Ovo je treći festival, a prvi je bio 2018. godine. Svake godine ide se korak dalje u napredovanju. Kako predsednik društva ističe, poslednje četiri godine KUD “Soko“ je uznapredovao i sada već spada u elitne kudove folklorne scene naše zemlje, a festivali koje organizuje posećuju najugledniji kudovi sa preko 100 godina svog postojanja.