Predajom ključeva grada predsednici stručnog žirija koji će odlučivati o nagradama zajedno sa Vladicom Milosavljević i Branislavom Lečićem i uručenjem nagrade “Pavle Vuisić”  Mirjani Karanović, svečano su otvoreni Filmski susreti u Nišu pred prepunom Letnjom pozornicom.

Glumica Mirjana Karanović zahvalila je svojim roditeljima, svom profesoru glume koji joj je dao šansu da upiše Akademiju nakon dva neuspela pokušaja, reditelju Srđanu Karanoviću jer joj je dao priliku da igra u filmu “Petrijin venac” dok je još bila studentkinja. Nagradu je posvetila svom prijatelju i kolegi Branku Cvejiću.

“Zahvalna sam i samoj sebi jer sam sve ove godine bila istrajna jer sam uvek ustala kad god sam se spotakla i pala. Umela sam da izdržim i uspehe i neuspehe i da stignem dovde i evo već 44 godine sam profesionalna glumica. Od svake osobe sa kojom sam radila dobila sam nešto i to je moje blago, to je nešto što ja nosim sa sobom i nešto što mi je važno. Postoji jedna osoba koja je od samog početka moje karijere bila samnom i kojoj ja posvećujem ovu nagradu. To je moj kolega, moj prijatelj neko ko mi jako nedostaje pored mnogih kolega koji su nas napustili u poslednje vreme, na koje mislim svaki dan. Taj moj dragi kolega kome posvećujem ovu nagradu je moj Branko Cvejić Cveja“, kazala je Karanović.

Prve večeri  publika će moći da vidi  tri ostvarenja – Trag divljačiKo živ, ko mrtav i Ovuda će proći put.

Nagrade koje glumci dodeljuju svojim kolegama su Gran-pri NAISA za najbolje glumačko ostvarenje, CARICA TEODORA za najbolju žensku ulogu,, CAR KONSTANTIN za najbolju mušku ulogu, Povelja za izuzetnu žensku ulogu, Povelja za izuzetnu mušku ulogu, Nagrada za žensku epizodnu ulogu, Nagrada za mušku epizodnu ulogu, Nagrada za debitantsku ulogu.

Filmski susreti u Nišu se održavaju krajem avgusta i spadaju u jedan od najstarijih filmskih festivala u Srbiji. Filmski festival je posvećen glumcima koji predstavljaju najnovija ostvarenja u oblasti filma. Svake godine se na otvaranju ključevi grada predaju predsednicima žirija na festivalu, dok oni uvek izgovaraju frazu: „Dragi glumci, tvrđava je naša“.

Foto: SE Serbia News

Pročitajte i Olga Odanović najbolja glumica prve večeri Filmskih susreta.