Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje osobe sa invaliditetom prosečno traže posao punih šest godina. Poslodavci su dužni da zaposle jednu osobu sa invaliditetom ako imaju između 20 i 50 radnika. Međutim, taj zakon se neretko izbegava u praksi i pored toga što osobe sa invaliditetom ispunjavaju sve uslove za određenu poziciju.

Udurženje mladih Okular iz Ćićevca održalo je okrugli sto “Jednake mogućnosti za sve” na temu zapošljavanja mladih, posebno mladih sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom. Problem sa zapošljenjem još je izraženiji u malim mestima gde je mnogo manje mogućnosti negoli u većim gradovima. Na ovu temu razgovarali su sa preduzetnicima opštine Ćićevac.

Foto: Okular

Tamara Marinković iz kompanije Inter Wood Plus rekla je da su oni imali slučajeve da im radnici, koji imaju invaliditet, ne žele da se tako deklarišu, da ne bi bili, nakon završetka rada kod njih, diskriminisani kod drugih poslodavaca.

Njena kompanija dugo godina zapošljava osobe sa invaliditetom, a trenutno imaju vozača viljuškara, koji ima oštećen sluh i za koga kažu da je jedan od najboljih radnika.

“Mislim da je jako važno dati šansu mladim osobama sa invaliditetom, jer oni imaju prava da rade, da zarađuju svoj dinar i napreduju u životu, a ti mladi ljudi su apsolutno sposobni, samo im, ponekad, treba prilagoditi radno mesto”, kazala je Tamara.

Milena Petreski iz najvećeg marketa u opštini – Marketa Most, kaže da oni nekoliko godina zapošljavaju momka sa invaliditetom, da je on vrlo vredan, odgovoran i da odlično radi svoj posao.

Foto: Okular

“Vrlo je važno za naše društvo uopšte zaposliti osobu sa invaliditetom, jer je i njima potrebna šansa. Našeg kolegu su svi prihvatili i on se odlično uklopio u kolektiv”, zaključuje Milena.

Koordinator projekta “Problem, promena , akcija” Stefan Marković rekao je da se njihovo udruženje bori za to da svi imaju jednake šanse za zaposlenje.

“Valjda je bitno ko šta zna da radi, ko je koliko edukovan ili osposobljen za određeni posao, a ne da li je fizički drugačiji od nekog“, kaže Stefan.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Borplasta, cvećare Frajla, knjigovodstvene agencije Fikus, agencije Sreta, ITD kafea, Grand trgovine, knjižare Format BS i Kićolina, ali i mladi iz osetljivih i teže zapošljivih grupa sa teritorije opštine Ćićevac.

Pročitajte i Paraolimpijac Nemanja Tadić: Uslovi za mlade sportiste u Nišu jako loši.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.