Orao Pirot

Dušan Živković iz sela Crvenčevo želeo je da istakne prirodnu lepotu Pirota i okoline. Sa namerom da privuče pažnju na ova bogatstva, Dušan je izgradio drvenu skulpturu orla na vidikovcu iznad Pirota. Staza koja vodi do vrha dodatno je obogaćena šaljivim putokazima, pružajući posetiocima ne samo prelepe pejzaže, već i dozu humora tokom njihovog istraživanja.

“Ovaj orao je simbol Srbije, deo naše zastave i ovde predstavlja jednu lepu drvenu skulpturu koja dočekuje ljude. Do orla vodi staza koju sam sam uredio i učinio je pristupačnom, obeležio putokazima, koji su i šaljivi. Na tom brdu, do čijeg vrha se stiže za petnaestak minuta, sam odrastao. Jako sam želeo da i drugi ljudi mogu da dođu i vide te lepote koje se pružaju o vide sa njega, pa sam osmislio da napravim ovaj vidikovac u blizini Pirota sa orlom i klupicama”, kaže Dušan Živković.

Orao Pirot

Ovaj simbol nije samo dekoracija, već je poziv na avanturu, istraživanje i uživanje u netaknutoj prirodi Pirotskog kraja. Dušan objašnjava kako su ga inspirisala dva orla koja svakodnevno kruže nad brdom, a čiji let često prate i druge ptice.

“Odmalena posmatram iz same kotline sela, dva orla koji kruže nad ovim brdom, zgrabe nekad plen, kokošku ili nešto drugo i odlete na brdo. Mi te ptice možemo da ugledamo svakog dana, ne samo orlove, nego i druge ptice”, ističe Dušan.

Orao Pirot

Dušan je posvetio nedelju dana, po pet do šest sati dnevno, izradi skulpture visoke dva metra. Počeo je sa grubim radovima na obližnjem izletištu koje je takođe sam napravio, a zatim je orla preneo na brdo gde je završio konstrukciju. U narednom mesecu, kada se potpuno osuši, planira da ga zaštiti lakom i bojama kako bi ga sačuvao od starenja.

Pročitajte i Siniša iz Pirota ima kolekciju od preko 2.000 kačketa iz celog sveta.