Očni hirurg Maja Živković iz Niša

Očni hirurg Maja Živković iz Niša drugi put je nominovana za prestižnu MEDIS AWARDS čime je potvrdila svoj izuzetan doprinos medicinskom istraživanju. Ova prestižna međunarodna nagrada namenjena je lekarima i farmaceutima čija su medicinska istraživanja objavljena u visoko rangiranim naučnim publikacijama, a istovremeno su aktivni u kliničkoj praksi u regionu.

Očni hirurg Maja Živković iz Niša koja radi na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu od 2007. godine i obavlja funkciju docentkinje na Katedri za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, ponosno ističe svoj doprinos sa skoro 2000 obavljenih operacija katarakte i prve operacije laserskog skidanja dioptrije.

Naučni radovi Maje Živković fokusirani su na najsavremenije metode lečenja bolesti žute mrlje, a njeni impresivni rezultati sada su prepoznati i u širem regionalnom kontekstu. Pored toga, ona je aktivno uključena u kliničku praksu i predstavlja istaknutu ličnost u oblasti oftalmologije.

Istaknuti je član medicinske zajednice, redovno učestvujući na stručnim skupovima i konferencijama. Njen doprinos razvoju oftalmologije ne samo da je prepoznat na nacionalnom nivou već i šire, čime je zaslužila drugo uzastopno učešće kao finalistkinja na The International Medis Awards.

Autor je i koautor preko 60 radova koji su objavljeni u stručnim časopisima ili izlagani na domaćim i stranim kongresima, gde je čest pozivni predavač. Dobitnik je nagrade Fondacije prof. dr Ljiljana Zergollern i prof. dr Kresimir Čupak za najbolji naučni rad mladih oftalmologa na devetom kongresu CSCRS – Hrvatskog udruženja oftalmoloških hirurga za kataraku i refraktivnu hirurgiju. Bila je finalistkinja MEDIS AWARDS priznanja za jedan od dva najbolja rada u 2017. godini. U Turskoj je dobila povelju za posebne zasluge i doprinos razvoju očne struke.

Očekujemo s nestrpljenjem najavljenu ceremoniju u Ljubljani u martu 2024. godine, gde će biti proglašeni pobednici desete godišnje Medis nagrade. dr Maja Živković, kao finalista, predstavlja vrhunsku stručnost i doprinos medicinskom napretku u regionu, čime dodatno unapređuje ugled medicinske zajednice u Nišu i Srbiji.

Ovaj doprinos predstavlja i podstrek za mlade medicinske stručnjake, inspirišući ih da se posvete visokim standardima u oblasti oftalmologije i medicinskog istraživanja. Sve ovo čini dr Živković važnim akterom u promociji stručnosti i medicinskog napretka, ne samo u lokalnoj zajednici, već i na međunarodnom nivou.

Pročitajte i Nišlijka poreklom iz Palestine najmlađa doktorka u istoriji niškog Medicinskog fakulteta: “Za uspeh je bitno odabrati posao koji volimo”.