Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas u Nišu. Veći broj građana prošetao je niškim ulicama noseći zastave Srbije i fotografije svojih predaka koji su učestvovali u borbi protiv fašizma. Pored zastava Srbije mogle su se videti i zastave Rusije. Nakon šetnje položeni su venci na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana.

“Dan pobede obeležavamo danas. Bilo je jako mnogo ljudi, jako mnogo zastava. Ovo je veoma važan dan jer vidimo da postoje pokušaji da se istorija prekroji, i ne samo da se prekroji, već da se gleda kroz negativ, da se oni koji su bili zločinci prikažu kao žrtve, a oni koji su bili oslobodioci prikažu kao dželati”, rekao je narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Niša Miloš Banđur.

On je dodao da srpski narod istoriju “pamti onakvu kakva jeste” i da se zbog toga svake godine obeležava Dan pobede nad fašizmom u Srbiji.

“Znamo da su narodi Sovjetskog Saveza, kao i naš srpski narod, dali odlučujući doprinos pobedi nad nacizmom. Naravno, tu su i zapadni saveznici, ali njihova je volja da li će da proslavljaju Dan pobede nad fašizmom ili da umesto toga slave Dan Evrope. Mi i dalje slavimo Dan pobede. Znamo da su nacisti milione ljudi ubili u logorima i uradili najgore što može da se desi čovečanstvu”, kazao je Banđur.

Vence na spomenik Oslobodiocima Niša položili su predstavnici vojske, policije, gradske uprave, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i građani.