Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla“ u Nišu dobila je knjige autora Pola Polanskog, američkog pisca, novinara i pesnika. Donirano je oko dvadesetak naslova, u dva primerka, čime je ispunjena i jedna od njegovih poslednjih želja.

Pol Polanski je živeo u Americi, Španiji i Italiji, ali je poslednjih deset godina svoj mir i utočište pronašao baš u Nišu, gde je neprekidno stvarao do poslednjeg daha. Pisao je o istoriji, manjinama i stradanju nedužnih civila u ratovima.

Pol Polanski je jedan je od retkih američkih novinara koji je izveštavao objektivno i nepristrasno za vreme rata na Kosovu.

Njegova zbirka pesama posvećena Kosovu i stradanju Srba za vreme rata 1999. godine- “Kosovo krv“, govori o svim mukama kroz koje su prošli Srbi na Kosovu i Metohiji. Na Kosovu je boravio i sa Romima, živeo sa njima i kazivao njihove priče za mnoge svetske medije.

Foto: M.K.

Preminuo je prošle godine u Nišu, a jedna od poslednjih želja bila mu je da se njegove knjige poklone biblioteci.

“Donacija je došla u pravi čas, jer će dodatno uveličati našu proslavu koju pripremamo. Biblioteka “Nikola Tesla“ u Nišu ove godine obeležava 55 godina postojanja i rada, pa tim povodom 18. maja slavimo Dan biblioteke. Pripremili smo jednu interesantnu izložbu i pozivamo sve da je posete,“ izjavila je Andrijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke Niš.

Njena koleginica Snežana Lazić kaže da je svaka donacija dobrodošla.

“Ona je utoliko draža kada se radi o nekim autorima koji su, evo i za nas, novina i mogu da budu jako interesantni čitalačkoj publici koju mi imamo,“ ističe ona. 

Novinarka Maja Kostić sarađivala je sa Polom Polanskim na projektu i istraživanju koje je vezano za bombardovanje Niša kasetnim bombama i ovim povodom otkrila je da su knjige biblioteci simbolično poklonjene uoči godišnjice bombardovanja Šumatovačke ulice.

“Pol je izrazio želju da njegove knjige poklonimo Univerzitetskoj biblioteci u Nišu. Mi smo dosta vremena proveli u Šumatovačkoj ulici, gde smo razgovarali sa ljudima o tom kobnom danu kada su bačene bombe. Tom prilikom urađeno je preko 60 intervjua. U saradnji sa nekim Polovim prijateljima, knjiga će, nadam se, uskoro biti objavljena u Americi i kod nas u Srbiji”, rekla je Kostić.

Kako je novinarka i saradnica istakla, poslednja želja Pola Polanskog bila je da sve što je napisao ostane upravo u Nišu – gradu u kojem je proveo deceniju i u kojem je sahranjen.

Polanski je rođen u Ajovi, u Americi, ali je veći deo života je proveo u Evropi, proučavajući kretanje i migracije romskog stanovništva. Pred sam kraj bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo, gde je na zahtev UN trebalo da volontira u romskom izbegličkom kampu. Posle misije na KiM vratio se u Niš, gde je 2006. kupio kuću. Pričao je da je u Knez Selu nadomak Niša pronašao svoj mir, a i da mu je vazduh izuzetno odgovarao za bronhijalne probleme sa kojima se borio čitavog života.