default

Organizatori Nišvilla razmišljaju o preseljenju festivala iz Srbije zbog nedovoljne finansiske podrške. Nišvill je proglašen za muzičku manifestaciju od nacionalnog značaja, a “Gardijan” ga je uvrstio u top 10 evropskih festivala.

“Ove godine na džez festivalu pod sloganom “Još ovaj put” nastupiće 850 muzičara na 15 scena. Malo ljudi će se potresti ako Nišvil ode iz Srbije, možda samo istinski ljubitelji džeza. Kultura je ustuknula, korona ju je dotukla ove tri godine. Svedoci smo da se pomaže sportistima, hotelijerima, a mi smo ostavljeni tu da budemo na komercijalnoj osnovi, ako možemo da se finansiramo od ulaznica, što nije moguće, džez to nije”, rekao je direktor festivala Ivan Blagojević.

On je dodao da mora razmišljati o budućnosti festivala i sačuvati brend makar i izvan granica.

Nišvill
Foto: Zoran Ćirić

“U ovakvim uslovima, nije ovo top 10 Evropske unije, na žalost. Nadamo se da Gardijan neće raditi ove godine novu klasifikaciju i da ispadnemo iz toga, ali mislim da realno ne zaslužujemo mesto u top 10 evropskih festivala ove godine”, kazao je Blagojević.

Na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu nastupiće: Al McKay’s Earth, Wind & Fire, Natacha Atlas koja će doneti arapske zvuke, Julian Marley i Kurt Rosenwinkel, Magnifico kao i nekoliko big bendova.

Od 3. do 14. avgusta biće održan i Nišvil džez teatar, a organizatori kažu da će ga obeležiti njujorška trupa “La Mama” i da će biti i programa za decu. Kako je ranije najavljeno, festival će trajati od 5. do 14. avgusta, a glavni program počinje 11. avgusta.

Pročitajte i Magnifico druge večeri festivala nastupa na Nišvilu.