Učenici Elektrotehničke škole iz Niša “Mija Stanimirović” napravili su rukavicu za prevođenje znakovnog jezika u govor. Ona može biti od velike koristi nemim osobama, jer im omogućava da se izraze na znakovnom jeziku, koji bi onda bio preveden u tekst ili govorni jezik. Na primer, u restoranu, nem čovek bi mogao da nosi ovu rukavicu kako bi mogao da naruči piće ili hranu bez ikakvih problema.

Luka, Ivan i Nikola učenici su trećeg razreda Elektrotehničke škole i osvojili su drugo mesto na  Galaksija Kupu, koji je održan krajem marta u Vršcu. Kako kažu, u početku su smatrali da je najbolje da se rukavica koristi u filmskoj industriji ili virtuelnoj realnosti, ali uz pomoć mentorki došli su na ideju da, pre svega pomognu nekome.

“ Rukavica može da pomogne nemim osobama da se lakše socijalizuju, da se ne osete odbačenim i da ostvare svakodnevnu komunikaciju koja će im umnogome olakšati život”, kazao je jedan od članova učeničkog tima  Luka Rakić.

Foto: SE Serbia News

Ceo dizajan uradili su sami , a najveći problem sa kojim su se suočili je pronalaženje delova.

“Odradili smo sve, ceo projekat je zapravo naš. Dizajn smo sami uradili. Neke delove smo štampali pomoću 3D printera i sami smo napravili te modele. Komponente smo kupovali i posle smo sve sami spajali“, kazao je je jedan od članova učeničkog tima Ivan Ćirković.

Arduino rukavica za prevođenje znakovnog jezika je dizajnirana da prevede pokrete ruku u tekst u realnom vremenu, koristeći fleks senzore i akcelerometar.

“Rukavica se sastoji od nekoliko senzora, uključujći  senzore koje koristimo za detektovanje ugla pod kojima su prsti, zatim imamo ADXL335 akcelerometar. Njega koristimo konkretno za detektovanje ugla pod kojim je šaka. Imamo arduino, odnosno ploču koja vrši te računice i procenjuje koje slovo je u pitanju i na kraju imamo bluetooth modul sa kog se prebacuje informacija sa arduina na mobilni telefon“, objašnja još jedan član tima Nikola Ranđelović.

Foto: SE Serbia News

Mentorka učeničkog tima i profesorka u Elektro-tehničkoj školi “Mija Stanimirović” Ivana Miladinović istakla je da je je proizvod koji su dobili njeni učenici vrlo primenljiv i da joj je zadovoljstvo da pokaže kako deca imaju sjajne ideje za koje im je potreban samo mali podsticaj kako bi postale realnost.

“To je jedan proizvod koji je vrlo primenljiv i može i dalje da se usavršava. To je jedan proizvod koji praktično omogućava jednu komunikaciju ljudi sa potrebama, znači onih koji imaju, koji znaju znakovni jezik da komuniciraju sa onima koji ne znaju znakovni jezik bez posredstva treće osobe“, kaže Miladinović.

Pročitajte i Mladi iz Niša osmislili aplikaciju koja spaja šetnju, zdravlje i sniženja.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.