Niški šahista osvojio medalju

Niški šahista Dragan Živić osvojio je bronzanu medalju na Zimskim Olimpijskim igrama za osobe oštećenog sluha u Turskoj, pridodavši novo sjajno poglavlje svom bogatom sportskom nasleđu. On je već nosilac srebrne i bronzane medalje, a ovim je upisao još jedan zlatan trenutak u svoj sportski dnevnik.

Nakon izazovnih 95 dana lečenja u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, uključujući i 27 dana provedenih na respiratoru, Dragan Živić se vratio na scenu, pokazavši ne samo sportsku veštinu već i neverovatnu snagu duha. Niški šahista, pre nego što je osvojio bronzanu medalju na Zimskim Olimpijskim igrama, već se okitio sa još tri medalje na ovom prestižnom takmičenju za osobe oštećenog sluha. Njegov uspeh predstavlja značajan i inspirativan trijumf nakon izazovnog perioda borbe sa korona virusom.

Veliki uspeh niškog šahiste: Osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama

“Osvajanje bronzane medalje na Zimskim Olimpijskim igrama za osobe oštećenog sluha u Turskoj u disciplini brzopoteznog šaha nije samo sportski uspeh za mene. Pre samo tri godine proveo sam 95 dana u bolnici, od toga 27 dana na respiratoru, bio šest meseci nepokretan, a ukupno 10,5 meseci na bolovanju. Ova medalja je iznenađenje čak i za mene!”, rekao je Dragan Živić za SE Serbia News.

On je dodao: “Stigla je jedna generacija juniora iz Kazahstana, Uzbekistana i Poljske koja će dugo vladati. Nekoliko reprezentacija se dosta pojačalo, realno je bilo očekivati da budem u top 10, iako je moj startni broj bio 13.”

Poslednje tri godine, Dragan redovno igra u Bundes ligi u brzopoteznom šahu dva puta nedeljno na internetu, ostvarujući solidne rezultate. O svojim nadama kaže: “Pobedio sam poslednje dve partije, rezultati konkurenata su išli u moju korist, i osvojio sam treće mesto sa 8 pobeda i 3 poraza.”

Veliki uspeh niškog šahiste: "Osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama"

Ocena učestvovanja juniora, uključujući i solidnu igru Jovana Pavićevića, ukazuje na izazovno takmičenje. Dragan najavljuje nastavak takmičenja sa ekipnom olimpijadom, gde ističe: “Naša ekipa je drastično oslabljena, jer je bivši svetski šampion Vladimir Klasan, nezadovoljan tretmanom i diskriminacijom države, prešao za Hrvatsku.”

Upitan o šansama, Dragan je objektivan: “Šanse su realne za borbu od 5-8. mesta. No, nikad se ne zna, a moje šanse za medalju nisu bile velike.”

Dragan Živić radi i kao profesor u Dečijem kulturnom centru u Nišu, a takođe je i osnivač Šahovskog kluba gluvih i nagluvih NAIS Niš.

Pročitajte i Šahovski klub slepih u Nišu poziva mlade da izađu iz kuće i nauče nešto novo.