Prvi Omladinski centar u Nišu biće otvoren za 10 meseci nakon rekonstrukcije Učiteljskog doma. Ministarstvo turizma i omladine opredelilo je 95 miliona dinara za realizaciju projekta otvaranje Omladinskog centra u Nišu. Ugovor o dodeli sredstava potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

“Niš će posle Novog Sada biti jedini grad u Srbiji koji će dobiti centar za mlade starosti od 12 do 30 godina. Na ideju formiranja Omladinskog centra došlo je posle razgovora delegacije mladih Nišlija sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i njenim saradnicima u okviru projekta “Mladi pitaju – gradonačelnica odgovara”, navode iz Grada.

Ministar turizma i omladine Husein Memić zaključio je i sa rukovodstvom gradskih uprava Subotice, Sombora i Novog Pazara ugovore o uspostavljanju omladinskih centara u vrednosti od 180 miliona dinara.

Memić je tom prilikom izjavio da je osnovni cilj uspostavljanja omladinskih centara stvaranje uslova za ostanak mladih u lokalnoj zajednici i podizanja znanja i veština za kvalitetniji život.

“Neophodno uvesti standarde funksionisanja omladinskih centara kako bi se održao kontinuitet u radu, što je predviđeno i Strategijom razvoja turizma za period do 2030. godine“, kazao je Memić.

Foto. Media i reform centar Niš

U Nišu, Subotici i Somboru u planu je adaptacija postojećih prostora u omladinske centre, a u Novom Pazaru će biti izgrađen kompletno novi centar i jedan od najvećih u ovom delu Evrope.

Omladinski centar u Nišu, imaće kongresnu salu sa osvetljenom binom gde će moći da se održavaju dramske sekcije, priredbe, seminari i obuke. U podrumskom prostoru je predviđena muzička soba, radio soba sa izolacijom i magacin dok će u prizemlju biti kancelarijski prostor, prostorija sa IT opremom biblioteka i pekara.

“Nikada do sada nismo imali mlade na jednom mestu, kada se završe radovi biće otvorena nova kongresna dvorana, novi press centar, a dobro opremljene prostorije, zahvaljujući zalaganju našeg grada i naše gradonačelnice, u kojima će se okupljati mladi postaće centar dešavanja omladinskog aktivizma i omladinske politike u našem gradu”, rekao je Lazar Petrović iz Kancelarije za mlade Grada Niša.

Pročitajte i Održan dijalog mladih sa Kabinetom gradonačelnice Niša: Mladi govorili o vršnjačkom nasilju, bezbednosti, rodnoj ravnopravnosti.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.