Parglading

Najbolji paraglajdisti iz Evrope takmičiće se u Nišu na 16. Evropskom prvenstvu. Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom, bez motora, za što kraće vreme preleti 80 do 120 km. Takmičari su prvog dana pokazali svoju brzinu i istajnost, ali na kraju pobednik je samo jedan.

“Ovde se ocenjuje brzina leta, treba da se obiđu unapred zadate tačke. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2500 metara. Deset takmičarskih dana će iznedriti najboljeg, a to može biti samo onaj koji je dovoljno dobro spreman i može da izdrži sve”, rekao je organizator takmičenja ispred Vazduhoplovnog saveza Srbije i paraglajding klub “Grunf” iz Niša Goran Vučković.

Paraglajding
Foto: M.K.

Učesnici će svakog dana poletati sa poletišta Koritnik i Višegrad iznad sela Oreovac, dok će se zadaci od 80 do 120 kilometara realizovaće pravcima Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar, Leskovac – Vranje, gde su i potencijalni ciljevi.

Parglajding
Foto: M.K.

“Niš ima izuzetne terene za bavljenje ovim sportom. Mi se sada nalazimo na 1000 metara nadmorske visine, a iskustvo je pokazalo da su takva poletišta bilo gde u svetu najbolja. S druge strane ruža vetrova je veoma povoljna i ovaj teren spada u vodeće svetske terene.

U ženskoj konkurenciji nadmetaće se osam pilotkinja, jedna od njih je Klaudija Bulgakov iz Poljske koja se takmiči od svoje 17 godine , a leti pune 23 godine.

Foto: M.K.

“Nisam prvi put ovde, učestvovala sam i na drugim takmičenjima koja su bila organizovana u Nišu. Ovde dolazim od 2004. godine i mislim da je organizacija u Srbiji jedna od najboljih u svetu. Vremenski uslovi su jako dobri tako da očekujem sjajnu trku”, kazala je Klaudija.

Ona dodaje, da je Srbija jako zanimljiv izbor za Evropsko prvenstvo. Kada se sprema za let, pre svega vodi računa o opremi, nakon toga pokuša da vizualizuje “put” kojim će ići i na kraju isključuje sve spoljne uticaje i kreće u trku.

“Nije mnogo žena bilo na ovim takmičenjima, ali poslednjih godina pojavile su se takmičarke koje rade neverovatne stvari i koje pokazuju da možemo da pariramo muškarcima u ovom sportu. Konkurencija je sve veća što je dobro za žene u ovom sportu”, rekla je Klaudija.

Foto: M.K.

Ona je dodala, da je Srbija prelepa iz vazduha i da bi svi trebalo da je dožive i na ovaj način.

U naredne dve nedelje na nebu iznad Niša biće organizovano 11 trka na kojima će se odlučiti pobednička reprezentacija , ali i pojedinac u muškoj i ženskoj kategoriji.

Pročitajte i Evropsko prvenstvo u paraglajdingu otpočelo defileom pilota kroz Niš, takmičarski dan počinje sutra.