Evropsko prvenstvo u paraglajdingu otpočelo je defileom pilota niškim ulicama. Takmičarski deo počinje sutra i učestvovaće 150 najboljih pilota. Evropsko prvenstvo realizovaće se sa poletišta u Niškoj banji (Koritnik) i iz Sićeva (poletište Višegrad, iznad sela Oreovac), sa takmičarskim zadacima od 80 do 120 kilometara u pravcima: Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar, Leskovac – Vranje, gde su i potencijalni ciljevi.

“Prema kategorizaciji sportskih događaja ovo takmičenje spada u najviši rang (I kategorija) i biće nesumljivo najveći sportski događaj u Nišu u 2022. godini. Takmičenje će nadgledati delegati iz međunarodne vazduhoplovne organizacije – FAI, međunarodni žiri i sudije”, saopštili su organizatori.

Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom bez motora, za što kraće vreme prelete 80 do 120 km. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2500 metara. Izbor pravca letenja i mesta sletanja biće definisani svakog dana u zavisnosti od meteo uslova.

Evropsko prvenstvo u paraglajdingu organizuje Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub Grunf iz Niša, uz saglasnost Ministarstva omladine i sporta, a uz podršku Grada Niša, gradskih opština i Turističke organizacije Niš, u Niškoj Banji i Sićevu.

Prvenstvo traje do 06. avgusta 2022. godine.

Više na https://visitnis.org/.