Prazna učionica

Nastava u svim školama danas počinje odavanjem pošte žrtvama –minutom ćutanja. Sindikati prosvetnih radnika najavili su štrajk u školama. Najavljena je potpuna obustava rada zbog opasnosti po život prosvetnih radnika.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije zahteva smenu ministra prosvete Branka Ružića. Iz ovog sindikata rekli su da mnoge škole rade bez psihologa i pedagoga.

“Nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofale, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti”, saopštili su.

Sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zahteva postavljanje detektora metala u školama i traže zabranu promovisanja svih osuđenih kriminalaca i rijaliti emisija u kojima se propagira nasilje.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se izleti, ekskurzije i nastave u prirodi koje su planirane do kraja ove nedelje , ukoliko je moguće u saradnji sa agencijama odlože, ako se ipak održe da to bude strogo u saglasnosti sa odredbama Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Sva planirana školska takmičenja predstojećeg vikenda počeće odavanjem pošte žrtvama – minutom ćutanja.

Preporuka Ministarstva prosvete je i da se razgovara sa decom o tragičnom događaju u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su juče u oružanom napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač, učenik sedmog razreda te škole, je uhapšen.

Za večeras su najavljena okupljanja građana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Pročitajte i U Srbiji proglašena trodnevna žalost zbog tragedije u beogradskoj školi.