Foto: https://pixabay.com/

Poreska uprava Republike Srbije je primila ukupno 29.810 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, koje se od ove godine podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave „ePorezi“.

“Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2022. godini ostvarili dohodak veći od 3.719.376 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku”, kažu u Poreskoj upravi republike Srbije.

Najveći broj prijava, očekivano, podneto je od fizičkih lica u nadležnosti Odseka za koordinaciju poreske kontrole Beograd – ukupno 19.914.

U Nišu je prijavljeno 1.053, u Zaječaru 275, Leskovcu 255, Pirotu 107 i Vranju 89 osoba sa primanjima većih od trostruke prosečne godišnje zarade.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 100 do 800 miliona dinara.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65% pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd (90% lica su domaći državljani a 10% su strani državljani).

Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik. Od ukupnog broja projavljenih obveznika 91% je muškog pola.

Pročitajte i Pokret mladih Niša: “Mladi posao teško nalaze, a još teže dolaze do regulisanog radnog odnosa”.