Likovna izložba Zaječar

“Monmartr u Zaječaru” je četvrta samostalna izložba slika autora Ninoslava Jovanovića, koji je likovni umetnik, pisac, ali i oficir policije u Policijskoj upravi Zaječar. Izložba je otvorena 21. 2. u 18h, u Klubu kulture u Kotlujevcu, u Zaječaru, a trajaće do 3. 3. tekuće godine. 

Za SE serbianews likovni umetnik i policajac Ninoslav Jovanović otkriva:

“Vođen genijalnom izrekom Dostojevskog “Lepota će spasiti svet”, upustih se u još jednu svoju umetničku avanturu, predstavljajući svoje radove Timočanima na svojoj četvrtoj samostalnoj izložbi slika u Zaječaru”.

Autor Ninoslav Jovanović
Foto: Dalibor Todorović

Naziv izložbe “Monmartr u Zaječaru” zainteresovao je mnoge umetnike i ljubitelje umetnosti, koji su posetili izložbu ovog umetnika, ali je zaintrigirala i novinare, pa se vest o izložbi ubrzo našla u mnogim medijima, odjeknuvši u javnosti.

“Želeo sam ovom izložbom porušiti predrasude o boemstvu i bohemiji, delima i rečima razoružati svakog ko pomišlja da je boemstvo nešto što etiketira razvratnike i pijanice”, objašnjava talentovani policajac.

Njegova dela prikazuju ljubav, prirodu i životinje, a na samoj izložbi predstavljena su bez ramova, čime je, kako kaže, želeo da im obezbedi slobodu.

Slike Ninoslava Jovanovića
Foto: Dalibor Todorović

“Ovom izložbom afirmišem slobodu i kreativnost kroz duh Francuske, duh Pariza i njegovog najlepšeg dela- Monmartra”, kazao je slikar.

Tehnikom suvi pastel Ninoslav je načinio ukupno 33 slike, od kojih je 19 portreta. Na portretima su se našle mnoge znamenite ličnosti zemlje i sveta među kojima su: patrijarh Pavle, patrijarh Irinej, vladika Nikolaj, kralj Petar Prvi, mitropolit Amfilohije, potom Josip Broz, Fjodor Dostojevski, Fridrih Niče, Novak Đoković, kao i Zoran Radmilović, popularni glumac iz Zaječara, po kome nosi naziv Narodno pozorište Timočke krajine- Centar za kulturu.

“Svako moje delo, od izloženih 33, dokazuje da život pobeđuje smrt i da je lepota ta koja je zadobila misiju spasenja svih nas”, ističe na kraju naš sagovornik.

Za tehniku suvi pastel, kojom se ovoga puta poslužio, Ninoslav Nino Jovanović jednom prilikom rekao je da koristeći prste u slikanju ostavlja svoje emocije, svoj trag, svoj DNK i da je po tome ova tehnika jedinstvena. 

Slike Ninoslava Jovanovića
Foto: Dalibor Todorović

Takođe, on radi slike i u akrilu. Tako je Jovanović nedavno učestvovao i na grupnoj izložbi u Zavičajnom muzeju Knjaževca, na tradicionalnoj manifestaciji 31. “Veče otvorenog srca”, kada je izložio dva dela u akril tehnici na platnu, “Košmar” i “Izdanak”, povodom Dana ljubavi i vina u Knjaževcu.

Svoj kreativni duh Nino ispoljava i kroz poeziju, pa je na ovim prostorima poznat i kao pesnik, koji je do sada izdao nekoliko zbirki pesama. Nedavno je postao i počasni član Udruženja književnika “Stojan Živadinović” iz Sokobanje, na čemu je jako zahvalan. 

Ninoslav je završio Višu školu unutrašnjih poslova, posle čega je na Megatrendu u Zaječaru stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. U policijskoj upravi u Zaječaru zaposlio se kao policijski službenik, a sada je oficir policije i ima čin majora, koji svoj duh i kreativnost razvija kroz umetničko stvaralaštvo.