Najbolji mladi sportisti iz Niša koji su Grad i sugrađane predstavljali na raznim takmičenjima i osvojili neka od prva tri mesta na državnim nadmetanjima, dobitnici su mesečne stipendije. Narednih godinu dana, najbolji mladi sportisti amateri  mesečno će dobijati 6.800 dinara. Ove godine stipendiju je dobilo 62, deset više nego predhodne. 

Tekvondoom, sportom koji su Srbi masovno zavoleli pre 10-tak godina, kada je sada čuvena Milica Mandić donela medalju sa ne tako uspešne Olimpijade, Nišlijka Petra Tasić trenira već 6 godina. Ona je stipendistkinja, koja je danas prisustvovala svečanoj dodeli u Gradskoj kući u Nišu. Stipendiju će ulagati u novu opremu, putovanja i plaćanje članarine.

“Tekvondo treniram 6 godina, za mene ovaj sport predstavlja jednu lepu aktivnost, uživam na trenizima i da osvajam velike rezultate. Do sada sam bila sam druga na Balkanu, prva na Evropskom prvenstvu, prva na Kupu Srbije. Stipendija mi jako znači i pomaže da kupim opremu neophodnu za takmičenje i oko plaćanje članarine, ali podstiče da još više treniram i ostvarim još veće rezulatate” , rekla je je Petra Tasić, iz Tekvondo kluba “Asteriks”.

Još jedan od dobitnika , Lazar Stamenković iz Kluba Ragbi 13 – Radnički , kaže da su ovakve podsticaj mladima da profesionalno treniraju. Mladi ragbista ističe da ovaj sport nije razvijen u Srbiji,  pa zato ovakvi potezi  motivišu njegovu generaciju da se oproba i u ovom sportu.

Aleksandar Stojčić, većnik resorno zadužen za omladinu i sport u Nišu naglasio je  da je ove godine sportsku stipendiju dobilo čak deset mladih spotrista više nego 2021. godine, što govori da Niš ima puno talentovane dece koja ostvaruju zavidne rezultate na brojnim takmičenjima.

“Stipendije se po pravilniku ne odnose na profesionalne sportiste, već na amatere, mlade ljude koji se bave sportom i postižu određene rezultate na republličkom nivou u svojim savezima. One su značajne jer mogu da podstaknu mlade ljude koji vole sport da se jednog dana naprave profesionalnu karijeru”, istakao je Stojčić.

Tradicionalnim uručivanjem stipendija najboljim sportistima amaterima, Niš pokazuje da prepoznaje njihov trud i da je spreman da bude oslonac u razvoju njihovih karijera, jer su oni sportska budućnost u koju vredi ulagati, zaključila je zamenica graadonačelnice Niša, Dušica Davidović.

Pročitajte i Državnim prvacima košarke u kolicima zdravlje i članstvo ispred svake medalje.